Sposób przygotowania:
Łosoś i pieczarki:
Na początek sprawdzamy czy łosoś nie ma ości, oczyszczamy pieczarki i usuwamy nóżki.
W misce mieszamy ze sobą na gładko sos sojowy, sok jabłkowy, ocet ryżowy, płynny miód, olej o neutralnym zapachu, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, starty imbir oraz drobniutko posiekaną ostrą papryczkę (do smaku). Taką marynatą dokładnie pokrywamy rybę i grzyby, po czym odstawiamy by smaki się przegryzły.
Gdy jesteśmy gotowi układamy łososia i pieczarki na rozgrzanym grillu (ewentualnie włączamy funkcję grill w piekarniku) i grillujemy na średnim ogniu z obu stron. Czas grillowania będzie się różnił w zależności od wielkości grzybów i grubości fileta.
Salsa mango:
Mango obieramy i kroimy w drobną kostkę. Również w drobną kostkę kroimy paprykę, natomiast cebulę siekamy bardzo drobno.
Do warzyw z mango dodajemy przesiekaną natkę kolendry oraz ostrą papryczkę. Ścieramy skórkę z około połowy limonki, dodajemy około 2 łyżek soku, a na koniec przyprawiamy salsę solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy, by smaki się przegryzły.
Podpłomyki:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Do nich dodajemy jogurt i mieszamy w misce aż masa będzie przypominała kruszonkę. Wykładamy ją wtedy na blat podsypany mąką i krótko zagniatamy, aż uzyskamy gładką kulę.
Ciasto dzielimy na 12 części i każdą z nich wałkujemy na cienki placek (niecałe 15cm średnicy) podsypując mąką od spodu i z wierzchu. Placki smarujemy delikatnie oliwą i układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, po czym posypujemy równomiernie sezamem.
Pieczemy w temperaturze 230°C przez około 10 minut. Gdy są już gotowe, komponujemy nasze danie: na podpłomyku układamy zgrillowaną pieczarkę portobello, porcję łososia, dodajemy salsę z mango i dekorujemy kolendrą oraz plasterkami papryczki chilli.