• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

GRILLOWANY ŁOSOŚ I PIECZARKI PORTOBELLO Z PIKANTNĄ SALSĄ MANGO

Autor

Katarzyna Bukowska

Pasjonatka gotowania

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: średni

Łosoś i pieczarki:

  • 500g łososia ze skórą
  • 10 pieczarek portobello
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki soku jabłkowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • ¼ - ½ ostrej papryczki

Salsa mango:

  • 1 dojrzałe mango
  • ½ papryki
  • ¼ czerwonej cebulki
  • 1 garść natki kolendry
  • ¼ ostrej papryczki
  • 1 limonka
  • sól, pieprz

Podpłomyki:

  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki bardzo gęstego greckiego jogurtu
  • 2 łyżki białego sezamu
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek

Sposób przygotowania: 

Łosoś i pieczarki: 

Na początek sprawdzamy czy łosoś nie ma ości, oczyszczamy pieczarki i usuwamy nóżki. 

W misce mieszamy ze sobą na gładko sos sojowy, sok jabłkowy, ocet ryżowy, płynny miód, olej o neutralnym zapachu, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, starty imbir oraz drobniutko posiekaną ostrą papryczkę (do smaku). Taką marynatą dokładnie pokrywamy rybę i grzyby, po czym odstawiamy by smaki się przegryzły.

Gdy jesteśmy gotowi układamy łososia i pieczarki na rozgrzanym grillu (ewentualnie włączamy funkcję grill w piekarniku) i grillujemy na średnim ogniu z obu stron. Czas grillowania będzie się różnił w zależności od wielkości grzybów i grubości fileta.

Salsa mango:

Mango obieramy i kroimy w drobną kostkę. Również w drobną kostkę kroimy paprykę, natomiast cebulę siekamy bardzo drobno.

Do warzyw z mango dodajemy przesiekaną natkę kolendry oraz ostrą papryczkę. Ścieramy skórkę z około połowy limonki, dodajemy około 2 łyżek soku, a na koniec przyprawiamy salsę solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy, by smaki się przegryzły.

Podpłomyki:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Do nich dodajemy jogurt i mieszamy w misce aż masa będzie przypominała kruszonkę. Wykładamy ją wtedy na blat podsypany mąką i krótko zagniatamy, aż uzyskamy gładką kulę.

Ciasto dzielimy na 12 części i każdą z nich wałkujemy na cienki placek (niecałe 15cm średnicy) podsypując mąką od spodu i z wierzchu. Placki smarujemy delikatnie oliwą i układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, po czym posypujemy równomiernie sezamem. 

Pieczemy w temperaturze 230°C przez około 10 minut. Gdy są już gotowe, komponujemy nasze danie: na podpłomyku układamy zgrillowaną pieczarkę portobello, porcję łososia, dodajemy salsę z mango i dekorujemy kolendrą oraz plasterkami papryczki chilli.

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Katarzyna Bukowska

Zobacz wszystkie przepisy

Desery

KOKOSOWY RYŻ Z MANGO I CHRUPIĄCĄ POSYPKĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 50 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

INDYK W SOSIE ORZECHOWYM Z SURÓWKĄ Z CUKINII, MARCHEWKI I OGÓRKA

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Dania główne

SAŁATKA Z MAKARONEM SOBA, CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI I SOSEM SEZAMOWYM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

ROZGRZEWAJĄCY DAL Z CZARNEJ SOCZEWICY

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra