OMLET
Ziemniaki obieramy i kroimy w równe plastry (4-5mm grubości).
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu, a gdy będzie gorąca dodajemy plastry ziemniaków. Przyprawiamy łyżeczką soli, po czym smażymy około 20-25 minut mieszając od czasu do czasu delikatnie, by nie połamać ziemniaków. Gdy plastry zmiękną i będą złote wyjmujemy je do miski.
Na gorącą oliwę trafia teraz cebula pokrojona w bardzo cienkie krążki. Smażymy ją na niewielkim ogniu, aż zmięknie i lekko się podsmaży.
W drugiej misce roztrzepujemy jajka, przyprawiamy je solą i pieprzem. Do jajek dodajemy przestudzone lekko ziemniaki i podsmażoną cebulkę, delikatnie mieszamy, by pokryć plastry ziemniaków jajkiem.
Całość przekładamy z powrotem na patelnię z pozostałością oliwy i smażymy na średnim ogniu przez około 8-9 minut. Następnie podważamy brzegi omletu, by odkleić go od patelni i zsuwamy go na talerz. Przykrywamy drugim talerzem, obracamy i ostrożnie zsuwamy znów na patelnię, by podsmażyć drugą stronę. Po około 3-4 minuta smażenia omlet powinien być gotowy.
Podajemy posypane posiekaną natką pietruszki i kroimy w trójkąty jak pizzę. Najlepiej kroić kilka minut po zdjęciu z patelni.
SALSA
Paprykę przekrawamy na pół, wyjmujemy gniazda nasienne i białe błonki ze środka, po czym układamy na kratce z piekarnika skórką do góry. Wstawiamy pod rozgrzany grill.
Pod paprykami ustawiamy blachę, na której układamy przeciętą na pół czerwoną cebulę skropioną łyżką oliwy oraz nieobrane ząbki czosnku.
Pieczemy wszystko, aż skórka na paprykach zrobi się czarna, a cebula zmięknie i lekko się podpiecze.
Wszystkie warzywa przekładamy do pojemnika, zamykamy go i odstawiamy na minimum 15 minut.
Gdy warzywa ostygną obieramy paprykę ze skóry, a czosnek z łupinek.
Warzywa możemy drobno posiekać, albo zblendować. Całość doprawiamy drobno posiekaną natką kolendry, kawałkiem lub całą drobniutko posiekaną ostrą papryczką, miodem, octem, cynamonem oraz solą i pieprzem. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
Odstawiamy, by smaki się przegryzły.
Podajemy w miseczce obok usmażonego omletu.