• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

HISZPAŃSKI OMLET ZIEMNIACZANY Z SALSĄ Z PIECZONEJ PAPRYKI

Autor

Katarzyna Bukowska

Pasjonatka gotowania

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: łatwy

Omlet

  • 1 ½ kg ziemniaków
  • 1 szklanka oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 cebule
  • 10 dużych jajek
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • natka pietruszki

Salsa

  • 3 czerwone papryki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 duże ząbki czosnku
  • ½ pęczka natki kolendry
  • 1 papryczka chili
  • ½ łyżki miodu
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 1 szczypta cynamonu
  • sól i świeżo mielony pieprz

OMLET

Ziemniaki obieramy i kroimy w równe plastry (4-5mm grubości).

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu, a gdy będzie gorąca dodajemy plastry ziemniaków. Przyprawiamy łyżeczką soli, po czym smażymy około 20-25 minut mieszając od czasu do czasu delikatnie, by nie połamać ziemniaków. Gdy plastry zmiękną i będą złote wyjmujemy je do miski.

Na gorącą oliwę trafia teraz cebula pokrojona w bardzo cienkie krążki. Smażymy ją na niewielkim ogniu, aż zmięknie i lekko się podsmaży.

W drugiej misce roztrzepujemy jajka, przyprawiamy je solą i pieprzem. Do jajek dodajemy przestudzone lekko ziemniaki i podsmażoną cebulkę, delikatnie mieszamy, by pokryć plastry ziemniaków jajkiem.

Całość przekładamy z powrotem na patelnię z pozostałością oliwy i smażymy na średnim ogniu przez około 8-9 minut. Następnie podważamy brzegi omletu, by odkleić go od patelni i zsuwamy go na talerz. Przykrywamy drugim talerzem, obracamy i ostrożnie zsuwamy znów na patelnię, by podsmażyć drugą stronę. Po około 3-4 minuta smażenia omlet powinien być gotowy.

Podajemy posypane posiekaną natką pietruszki i kroimy w trójkąty jak pizzę. Najlepiej kroić kilka minut po zdjęciu z patelni.

SALSA

Paprykę przekrawamy na pół, wyjmujemy gniazda nasienne i białe błonki ze środka, po czym układamy na kratce z piekarnika skórką do góry. Wstawiamy pod rozgrzany grill.

Pod paprykami ustawiamy blachę, na której układamy przeciętą na pół czerwoną cebulę skropioną łyżką oliwy oraz nieobrane ząbki czosnku.

Pieczemy wszystko, aż skórka na paprykach zrobi się czarna, a cebula zmięknie i lekko się podpiecze.

Wszystkie warzywa przekładamy do pojemnika, zamykamy go i odstawiamy na minimum 15 minut.

Gdy warzywa ostygną obieramy paprykę ze skóry, a czosnek z łupinek.

Warzywa możemy drobno posiekać, albo zblendować. Całość doprawiamy drobno posiekaną natką kolendry, kawałkiem lub całą drobniutko posiekaną ostrą papryczką, miodem, octem, cynamonem oraz solą i pieprzem. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.

Odstawiamy, by smaki się przegryzły.

Podajemy w miseczce obok usmażonego omletu.

Zachęcamy do zapoznania się z najnowszą ofertą warsztatów kulinarnych w Akademii Kulinarnej Whirlpool.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Katarzyna Bukowska

Zobacz wszystkie przepisy

Desery

KOKOSOWY RYŻ Z MANGO I CHRUPIĄCĄ POSYPKĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 50 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

INDYK W SOSIE ORZECHOWYM Z SURÓWKĄ Z CUKINII, MARCHEWKI I OGÓRKA

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Dania główne

SAŁATKA Z MAKARONEM SOBA, CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI I SOSEM SEZAMOWYM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

ROZGRZEWAJĄCY DAL Z CZARNEJ SOCZEWICY

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra