PRZYGOTOWANIE
Płatki owsiane wsypujemy do garnuszka, zalewamy mlekiem. Dosypujemy przyprawy – sól, kardamon i imbir. Całość gotujemy na średnim ogniu przez około 10-15 minut. Płatki mają zmięknąć, a owsianka wyraźnie zgęstnieć. Mieszamy od czasu do czasu, by nic nie przypalić.
Do ugotowanej owsianki dodajemy migdały (które należy wcześniej posiekać) oraz miód i kakao. Mieszamy.
Jabłka kroimy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych. Robimy to bardzo uważnie, by nie przeciąć i nie uszkodzić owocu.
Połówki jabłek układamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia dla łatwiejszego sprzątania. W zagłębieniu każdego jabłka układamy kostkę czekolady oraz mniej więcej czubatą łyżkę owsianki.
Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200oC z termoobiegiem na ok.20-30 minut. Czas pieczenia zależy od wybranych przez nas jabłek. Muszą zmięknąć, a przy tym zachować nadal swój kształt.
Gdy jabłka się pieką prażymy migdały. W wersji podstawowej możemy zrobić to na suchej patelni, opcjonalnie możemy zezłocić je z odrobiną masła lub miodu.
Upieczone jabłka obsypujemy uprażonymi migdałami i podajemy – wybornie smakują z lodami!