• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

JABŁKA ZAPIEKANE Z CZEKOLADOWO-ORZECHOWĄ OWSIANKĄ

Autor

Katarzyna Bukowska

Pasjonatka gotowania

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szczypta soli
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • ¼ łyżeczki imbiru
  • 2 łyżki migdałów
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka kakao
  • 3 duże, twarde jabłka
  • 6 kostek gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE

Płatki owsiane wsypujemy do garnuszka, zalewamy mlekiem. Dosypujemy przyprawy – sól, kardamon i imbir. Całość gotujemy na średnim ogniu przez około 10-15 minut. Płatki mają zmięknąć, a owsianka wyraźnie zgęstnieć. Mieszamy od czasu do czasu, by nic nie przypalić.

Do ugotowanej owsianki dodajemy migdały (które należy wcześniej posiekać) oraz miód i kakao. Mieszamy.

Jabłka kroimy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych. Robimy to bardzo uważnie, by nie przeciąć i nie uszkodzić owocu.

Połówki jabłek układamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia dla łatwiejszego sprzątania. W zagłębieniu każdego jabłka układamy kostkę czekolady oraz mniej więcej czubatą łyżkę owsianki.

Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200oC z termoobiegiem na ok.20-30 minut. Czas pieczenia zależy od wybranych przez nas jabłek. Muszą zmięknąć, a przy tym zachować nadal swój kształt.

Gdy jabłka się pieką prażymy migdały. W wersji podstawowej możemy zrobić to na suchej patelni, opcjonalnie możemy zezłocić je z odrobiną masła lub miodu.

Upieczone jabłka obsypujemy uprażonymi migdałami i podajemy – wybornie smakują z lodami!

Zachęcamy do zapoznania się z najnowszą ofertą warsztatów kulinarnych w Akademii Kulinarnej Whirlpool.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Katarzyna Bukowska

Zobacz wszystkie przepisy

Desery

KOKOSOWY RYŻ Z MANGO I CHRUPIĄCĄ POSYPKĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 50 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

INDYK W SOSIE ORZECHOWYM Z SURÓWKĄ Z CUKINII, MARCHEWKI I OGÓRKA

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Dania główne

SAŁATKA Z MAKARONEM SOBA, CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI I SOSEM SEZAMOWYM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

ROZGRZEWAJĄCY DAL Z CZARNEJ SOCZEWICY

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra