• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

KARMELIZOWANE MARCHEWKI Z DOMOWYM MAJONEZEM Z PIECZONEGO CZOSNKU

Autor

Katarzyna Bukowska

Pasjonatka gotowania

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Domowy majonez z pieczonego czosnku:

  • 1 główka czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka octu (np. z białego wina lub jabłkowego)
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szklanka oliwy z oliwek Monini Delicato

Karmelizowane marchewki z imbirem:

  • 20 małych marchewek
  • 1 kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu
  • świeżo mielony pieprz

Domowy majonez:

Główkę czosnku obieramy z zewnętrznej łupiny, zawijamy w folię aluminiową i układamy w nagrzanym do 200oC piekarniku na około ½ godziny. Gdy czosnek będzie mięciutki wyjmujemy go z pieca, odwijamy folię aluminiową i zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Czosnek, który jesteśmy już w stanie trzymać w dłoni wyciskamy z łupinek do wysokiego, wąskiego naczynia, w którym będziemy przygotowywać majonez. Dodajemy do niego jajko, musztardę, ocet, 1/3 łyżeczki soli oraz świeżo mielony pieprz. Blendujemy składniki na gładko.

Gdy masa jest gładka zaczynamy (ciągle blendując, z końcówką blendera przy dnie naczynia) dolewać olej. Początkowo blendujemy, nie poruszając blenderem, a gdy na dnie zacznie tworzyć się kremowa emulsja bardzo powoli podnosimy blender ku górze. Gdy w naczyniu mamy już jasny majonez próbujemy go i ewentualnie doprawiamy do smaku (solą, pieprzem, musztardą lub odrobiną miodu).

Karmelizowane marchewki:

Marchewki obieramy (jeśli są młode, to wystarczy je dokładnie wyszorować) i układamy w szerokiej patelni. Na drobnej tarce ścieramy do nich obrany imbir, dokładamy ziele angielskie, liście laurowe, sól i cukier. Marchewki zalewamy wodą na około ¾ wysokości, po czym gotujemy na wolnym ogniu przez 20-30 minut. Gdy z patelni odparowała już cała woda, a marchewki zmiękły doprawiamy je masłem, miodem, cynamonem i świeżo mielonym pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Katarzyna Bukowska

Zobacz wszystkie przepisy

Desery

KOKOSOWY RYŻ Z MANGO I CHRUPIĄCĄ POSYPKĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 50 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

INDYK W SOSIE ORZECHOWYM Z SURÓWKĄ Z CUKINII, MARCHEWKI I OGÓRKA

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Dania główne

SAŁATKA Z MAKARONEM SOBA, CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI I SOSEM SEZAMOWYM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

ROZGRZEWAJĄCY DAL Z CZARNEJ SOCZEWICY

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra