PRZYGOTOWANIE
Do garnka wlewamy wodę i mleko, podgrzewamy. Gdy będą wrzące wsypujemy sól i – ciągle mieszając – kaszę kukurydzianą. Płomień pod garnkiem zmniejszamy do minimum i gotujemy kaszę około 5-7 minut, ciągle mieszając by nie przywarła do dna. Gdy jest już ugotowana, przykrywamy ją pokrywką i odstawiamy na chwilę, by odpoczęła.
W tym czasie na patelni na średnim ogniu podsmażamy pokrojone w półplasterki chorizo. Nie musimy wlewać dodatkowego tłuszczu na patelnię, chorizo to tłusta kiełbasa i po chwili tłuszcz wytopi się z niej.
Gdy kiełbaska jest podsmażona ogień zmniejszamy i dodajemy posiekany ząbek czosnku. Smażymy minutę, po czym na patelnię trafia umyty, lekko przesiekany szpinak. Całość dusimy, aż liście zmiękną, a nadmiar wody odparuje, około 2 minut.
Do ugotowanej kaszy dodajemy ser żółty i mieszamy, aż ser roztopi się i połączy z kaszką.
Do rondelka wlewamy wodę i zagotowujemy ją wraz z łyżką octu. Wody nie soli. Pierwsze jajko wybijamy ostrożnie (by nie uszkodzić żółtka) na małe sitko zawieszone nad miseczką. Gdy najbardziej płynna część białka odcieknie w garnku z wodą tworzymy wir. Wodę mieszamy w jedną stronę, a w środek powstałego wiru ostrożnie wlewamy jajko. Przy pomocy łyżki lekko zagarniamy białko na żółtko, by uzyskać jak najbardziej regularny kształt. Po 3 minutach od włożenia jajka wyławiamy je łyżką cedzakową na ręcznik papierowy i tak samo postępujemy z resztą jajek.
Do 4 misek nakładamy po porcji kaszy kukurydzianej i szpinaku z chorizo, a na wierzchu każdego dania ląduje ugotowane w koszulce jajko. Całość oprószamy solą i pieprzem, i niezwłocznie podajemy.