• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

KASZA KUKURYDZIANA Z CHORIZO I SZPINAKIEM ORAZ JAJKIEM W KOSZULCE

Autor

Katarzyna Bukowska

Pasjonatka gotowania

czas wykonania: 35 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki

  • 2 szklanki wody
  • 1 ½ szklanki mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka kaszy kukurydzianej
  • 200 g kiełbasy chorizo
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 1 szklanka tartego sera żółtego
  • 1 łyżka octu (jabłkowego, z białego wina, a nawet spirytusowego)
  • 4 jajka
  • sól i świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE

Do garnka wlewamy wodę i mleko, podgrzewamy. Gdy będą wrzące wsypujemy sól i – ciągle mieszając – kaszę kukurydzianą. Płomień pod garnkiem zmniejszamy do minimum i gotujemy kaszę  około 5-7 minut, ciągle mieszając by nie przywarła do dna. Gdy jest już ugotowana, przykrywamy ją pokrywką i odstawiamy na chwilę, by odpoczęła.

W tym czasie na patelni na średnim ogniu podsmażamy pokrojone w półplasterki chorizo. Nie musimy wlewać dodatkowego tłuszczu na patelnię, chorizo to tłusta kiełbasa i po chwili tłuszcz wytopi się z niej.

Gdy kiełbaska jest podsmażona ogień zmniejszamy i dodajemy posiekany ząbek czosnku. Smażymy minutę, po czym na patelnię trafia umyty, lekko przesiekany szpinak. Całość dusimy, aż liście zmiękną, a nadmiar wody odparuje, około 2 minut.

Do ugotowanej kaszy dodajemy ser żółty i mieszamy, aż ser roztopi się i połączy z kaszką.

Do rondelka wlewamy wodę i zagotowujemy ją wraz z łyżką octu. Wody nie soli. Pierwsze jajko wybijamy ostrożnie (by nie uszkodzić żółtka) na małe sitko zawieszone nad miseczką. Gdy najbardziej płynna część białka odcieknie w garnku z wodą tworzymy wir. Wodę mieszamy w jedną stronę, a w środek powstałego wiru ostrożnie wlewamy jajko. Przy pomocy łyżki lekko zagarniamy białko na żółtko, by uzyskać jak najbardziej regularny kształt. Po 3 minutach od włożenia jajka wyławiamy je łyżką cedzakową na ręcznik papierowy i tak samo postępujemy z resztą jajek.

Do 4 misek nakładamy po porcji kaszy kukurydzianej i szpinaku z chorizo, a na wierzchu każdego dania ląduje ugotowane w koszulce jajko. Całość oprószamy solą i pieprzem, i niezwłocznie podajemy.

Zachęcamy do zapoznania się z najnowszą ofertą warsztatów kulinarnych w Akademii Kulinarnej Whirlpool.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Katarzyna Bukowska

Zobacz wszystkie przepisy

Desery

KOKOSOWY RYŻ Z MANGO I CHRUPIĄCĄ POSYPKĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 50 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

INDYK W SOSIE ORZECHOWYM Z SURÓWKĄ Z CUKINII, MARCHEWKI I OGÓRKA

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Dania główne

SAŁATKA Z MAKARONEM SOBA, CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI I SOSEM SEZAMOWYM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

ROZGRZEWAJĄCY DAL Z CZARNEJ SOCZEWICY

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra