• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

KOPYTKA Z BATATÓW Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI

Autor

Katarzyna Bukowska

Pasjonatka gotowania

czas wykonania: 2 godz

poziom trudniości: średni

Kopytka z batatów:

  • 3 bataty (ok.1,7kg)
  • 2 jajka
  • 100 g Parmigiano Reggiano
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 ½ - 4 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania

Grillowane warzywa:

  • 2-3 niewielkie cukinie
  • 1 bakłażan
  • 1 duża czerwona cebula
  • ½ główki kalafiora
  • 2 kolorowe papryki

Sos do warzyw:

  • 1 czubata łyżka miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek Monini Classico
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • sól i pieprz

Do serwowania:

  • skórka i sok z cytryny
  • natka pietruszki lub kolendry
  • świeżo tarty Parmigiano Reggiano

Kopytka z batatów:

Przygotowanie kopytek zaczynamy od upieczenia słodkich ziemniaków. Przekrawamy każdego z nich wzdłuż na połowę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200oC na około godzinę. Po tym czasie bataty studzimy, obieramy ze skórki i przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Mieszamy je następnie z jajkami, startym drobno parmezanem, solą i gałką muszkatołową. Dodajemy 3 szklanki mąki i ponownie mieszamy łyżką. Sprawdzamy konsystencję ciasta – jeśli jest zbyt rzadkie dosypujemy stopniowo mąkę. Dodajemy tylko tyle mąki, by ciasto nie kleiło się do dłoni.

WAŻNE – jeśli do ciasta dodamy zbyt dużo mąki kopytka będą po ugotowaniu twarde i będą miały znacznie mniej wyczuwalny smak batatów. Ciasto będzie wymagało tym więcej mąki im dłużej będziemy je wyrabiali, dlatego należy to zrobić szybko i sprawnie, jak najmniej go dotykając.

Krótko zagniecione ciasto dzielimy na mniej więcej 8 części. Z każdej z nich formujemy wałeczek o średnicy około 2-3cm na podsypanym mąką blacie. Każdy wałeczek następnie kroimy na około centymetrowe kluseczki. W dużym garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Partiami wrzucamy do niej kopytka i gotujemy. Po 1-2 minutach od wypłynięcia kluseczków na powierzchnię wyławiamy je łyżką cedzakową i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

Grillowane warzywa:

Cukinię kroimy w plastry lub w dużą kostkę. Bakłażana kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Kalafiora dzielimy na małe różyczki. Paprykę kroimy w dużą kostkę. Przygotowujemy sos do warzyw – mieszamy ze sobą płynny miód, oliwę, cynamon, sól i pieprz do smaku. Warzywa dokładnie pokrywamy sosem, wstawiamy do pieca nagrzanego do 200oC na 20-30 minut. Gdy warzywa lekko się przypieką dokładamy do nich kopytka, mieszamy i zapiekamy jeszcze chwilę do czasu, aż kopytka lekko się zarumienią. Jeśli porcja warzyw i kopytek jest zbyt duża należy podzielić ją na 2 blachy.

Gotowe danie wyjmujemy z pieca, posypujemy skórką startą z połowy cytryny i skrapiamy sokiem, obsypujemy również drobno posiekaną natką pietruszki lub kolendry i Parmigiano Reggiano.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Katarzyna Bukowska

Zobacz wszystkie przepisy

Desery

KOKOSOWY RYŻ Z MANGO I CHRUPIĄCĄ POSYPKĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 50 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

INDYK W SOSIE ORZECHOWYM Z SURÓWKĄ Z CUKINII, MARCHEWKI I OGÓRKA

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Dania główne

SAŁATKA Z MAKARONEM SOBA, CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI I SOSEM SEZAMOWYM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

ROZGRZEWAJĄCY DAL Z CZARNEJ SOCZEWICY

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra