Sposób przygotowania – kurczak
Kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem. W szerokim, płaskim naczyniu (które nadaje się do pieczenia w piekarniku) rozgrzewamy oliwę i masło. Gdy tłuszcz się rozgrzeje układamy na nim elementy kurczaka i obsmażamy je na mocno złoty kolor z obu stron.
Jeśli nie mamy na tyle dużego naczynia, by elementy kurczaka zmieściły się na dnie w jednej warstwie, wtedy rozgrzewamy tylko połowę oliwy i masła, i obsmażamy połowę części kurczaka. Następnie odkładamy je na talerz i tak samo postępujemy z resztą tłuszczu i kurczaka.
Gdy kurczak jest obsmażony, wyjmujemy go z garnka. Większość tłuszczu wylewamy, wrzucamy do środka obrany czosnek, długie paski skórki ściętej z cytryny oraz łyżeczkę soku, obraną i pokrojoną w plastry marchewkę, porwane liście szałwii i pietruszki oraz laskę cynamonu. Chwilę podsmażamy, po czym zalewamy wszystko mlekiem. Gotujemy chwilę i staramy się w tym czasie odkleić wszystkie przypieczone smaki z dna. Następnie do naczynia wraca kurczak.
Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180oC na około półtorej godziny. Po tym czasie kurczaka wyjmujemy z naczynia i układamy na półmisku.
Zajmujemy się sosem, który na tym etapie rozwarstwił się. Wyławiamy z niego laskę cynamonu i większą część skórki cytryny. Jeśli chcemy, żeby aromat czosnku był nieco łagodniejszy, wyjmujemy też czosnek. Następnie sos blendujemy na gładko i ewentualnie przyprawiamy – solą, pieprzem, a nawet odrobiną miodu. Sos przelewamy do sosjerki i podajemy obok kurczaka.
Sposób przygotowania – marchewki:
Marchewki obieramy i układamy w dużym garnku. Dokładamy liście laurowe i ziele angielskie, wsypujemy około łyżeczki soli i zalewamy wszystko wrzątkiem. Marchewki gotujemy około 5-10 minut w zależności od ich grubości i od konsystencji, którą chcemy uzyskać. Po tym czasie przekładamy marchewki na sitko i zostawiamy do odcieknięcia.
Na patelni rozgrzewamy masło z miodem. Wrzucamy na nie lekko osuszone marchewki, ścieramy imbir i trochę skórki z cytryny. Podsmażamy, aż marchewki nabiorą lekko złotego koloru, a glazura pokryje je całkowicie. Na koniec doprawiamy je delikatnie sokiem z cytryny i świeżo mielonym pieprzem.