• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

KURCZAK PIECZONY W MLECZNYM SOSIE Z GLAZUROWANYMI MARCHEWKAMI

Autor

Katarzyna Bukowska

Pasjonatka gotowania

czas wykonania: 2.5 godz

poziom trudniości: łatwy

Kurczak:

  • 1 ½ kg różnych części kurczaka (udka, ćwiartki, piersi ze skórą…)
  • 4-5 łyżek oliwy Monini Classico
  • ¼ kostki masła
  • 1 główka czosnku
  • 1 duża cytryna
  • 1 cebula
  • 1 duża marchewka
  • ½ pęczka szałwii
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 1 laska cynamonu
  • 2 ½ - 3 szklanki mleka
  • sól i pieprz

Marchewki:

  • 20 średnich marchewek
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1 kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 1 cytryna
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania – kurczak

Kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem. W szerokim, płaskim naczyniu (które nadaje się do pieczenia w piekarniku) rozgrzewamy oliwę i masło. Gdy tłuszcz się rozgrzeje układamy na nim elementy kurczaka i obsmażamy je na mocno złoty kolor z obu stron.

Jeśli nie mamy na tyle dużego naczynia, by elementy kurczaka zmieściły się na dnie w jednej warstwie, wtedy rozgrzewamy tylko połowę oliwy i masła, i obsmażamy połowę części kurczaka. Następnie odkładamy je na talerz i tak samo postępujemy z resztą tłuszczu i kurczaka.

Gdy kurczak jest obsmażony, wyjmujemy go z garnka. Większość tłuszczu wylewamy, wrzucamy do środka obrany czosnek, długie paski skórki ściętej z cytryny oraz łyżeczkę soku, obraną i pokrojoną w plastry marchewkę, porwane liście szałwii i pietruszki oraz laskę cynamonu. Chwilę podsmażamy, po czym zalewamy wszystko mlekiem. Gotujemy chwilę i staramy się w tym czasie odkleić wszystkie przypieczone smaki z dna. Następnie do naczynia wraca kurczak.

Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180oC na około półtorej godziny. Po tym czasie kurczaka wyjmujemy z naczynia i układamy na półmisku.

Zajmujemy się sosem, który na tym etapie rozwarstwił się. Wyławiamy z niego laskę cynamonu i większą część skórki cytryny. Jeśli chcemy, żeby aromat czosnku był nieco łagodniejszy, wyjmujemy też czosnek. Następnie sos blendujemy na gładko i ewentualnie przyprawiamy – solą, pieprzem, a nawet odrobiną miodu. Sos przelewamy do sosjerki i podajemy obok kurczaka.

Sposób przygotowania – marchewki:

Marchewki obieramy i układamy w dużym garnku. Dokładamy liście laurowe i ziele angielskie, wsypujemy około łyżeczki soli i zalewamy wszystko wrzątkiem. Marchewki gotujemy około 5-10 minut w zależności od ich grubości i od konsystencji, którą chcemy uzyskać. Po tym czasie przekładamy marchewki na sitko i zostawiamy do odcieknięcia.

Na patelni rozgrzewamy masło z miodem. Wrzucamy na nie lekko osuszone marchewki, ścieramy imbir i trochę skórki z cytryny. Podsmażamy, aż marchewki nabiorą lekko złotego koloru, a glazura pokryje je całkowicie. Na koniec doprawiamy je delikatnie sokiem z cytryny i świeżo mielonym pieprzem.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Katarzyna Bukowska

Zobacz wszystkie przepisy

Desery

KOKOSOWY RYŻ Z MANGO I CHRUPIĄCĄ POSYPKĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 50 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

INDYK W SOSIE ORZECHOWYM Z SURÓWKĄ Z CUKINII, MARCHEWKI I OGÓRKA

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Dania główne

SAŁATKA Z MAKARONEM SOBA, CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI I SOSEM SEZAMOWYM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

ROZGRZEWAJĄCY DAL Z CZARNEJ SOCZEWICY

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra