• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

PIEROŻKI Z ŁOSOSIEM I ZIELONYM GROSZKIEM

Autor

Katarzyna Bukowska

Pasjonatka gotowania

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Nadzienie:

  • 2 łyżki masła
  • 1 mały por
  • 1 szklanka zielonego groszku
  • 350-400g łososia bez skóry i ości
  • 5-6 łyżek ricotty
  • 1 cytryna
  • 1 garść koperku
  • 1 garść szczypiorku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól i świeżo mielony pieprz

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g stopionego masła
  • 250-300 ml bardzo gorącej wody

Masło ziołowe:

  • 100 g masła
  • 1 garść koperku
  • 4 łyżki kaparów
  • ½ cytryny
  • sól i świeży mielony pieprz

Sposób przygotowania: 

Nadzienie

Masło rozgrzewamy na patelni i zmniejszamy ogień. Na maśle dusimy drobno pokrojoną białą część pora oraz groszek. 

Łososia siekamy drobniutko i przekładamy do miski. Dodajemy podsmażone warzywa, ricottę, drobniutko otartą skórkę z cytryny oraz 2 łyżki soku, posiekany koperek i szczypiorek, jajko, mąkę ziemniaczaną i przyprawiamy farsz solą i pieprzem. 

Masę wyrabiamy, aż składniki ładnie się połączą i wstawiamy do lodówki, dzięki czemu łatwiej nam będzie napełniać pierogi.

Ciasto

Na stolnicy mieszamy ze sobą mąkę i sól. Tworzymy z mąki kopczyk, po czym w jego środku formujemy zagłębienie. Do niego wlewamy stopione masło i bardzo gorącą (prawie wrzącą) wodę. Na początku nożem zagarniamy mąkę do wody, a gdy tylko będziemy w stanie dotykać ciasta bez oparzenia się zaczynamy zagniatać je dłonią. Zagniatamy do momentu, aż ciasto będzie bardzo gładkie i elastyczne. Nie może być zbyt suche i twarde! Jeśli zajdzie potrzeba możemy dolać odrobinę wody. Kulę z ciasta zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na min. 20 minut by odpoczęło.

Gdy ciasto wypoczęło, a farsz jest gotowy wałkujemy ciasto na cieniutki placek (1-2mm grubości). Należy pamiętać, by podsypywać blat mąką, dzięki czemu ciasto nie przyklei się do niego. Z góry podsypujemy zdecydowanie skąpiej – pierogi będą się lepiej sklejały.

Przy pomocy szklanki lub foremki wycinamy koła z ciasta. Na każdym kółku układamy około łyżeczki farszu, dokładnie sklejamy brzegi i wykańczamy je ozdobną falbanką. 

Gdy wszystkie pierożki są przygotowane gotujemy je partiami w mocno osolonym wrzątku. Gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy je około 1-2 minut. 

Wyławiamy je łyżką cedzakową wprost na talerze.

Masło ziołowe

Masło rozgrzewamy na patelni i podsmażamy na nim posiekany koperek oraz kapary. Dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny oraz przyprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. 

Polewamy pierożki przed podaniem.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Katarzyna Bukowska

Zobacz wszystkie przepisy

Desery

KOKOSOWY RYŻ Z MANGO I CHRUPIĄCĄ POSYPKĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 50 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

INDYK W SOSIE ORZECHOWYM Z SURÓWKĄ Z CUKINII, MARCHEWKI I OGÓRKA

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Dania główne

SAŁATKA Z MAKARONEM SOBA, CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI I SOSEM SEZAMOWYM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

ROZGRZEWAJĄCY DAL Z CZARNEJ SOCZEWICY

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra