• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

ŁOSOŚ ZAPIEKANY POD POMARAŃCZOWĄ KRUSZONKĄ Z CYTRUSOWYMI BROKUŁAMI

Autor

Katarzyna Bukowska

Pasjonatka gotowania

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Łosoś:

  • 2 filety z łososia (około 200-300 g każdy)
  • ¼ szklanki BIO migdałów Bakalland
  • 1 pomarańcza
  • 1 ząbek czosnku
  • ¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka miodu
  • ½ szklanki pokruszonego miąższu białej bułki
  • 3-4 łyżki oliwy Monini Classico

Brokuły:

  • 1 główka brokuła
  • 2 łyżki sezamu
  • 3 łyżki oliwy Monini Classico
  • 5 ząbków czosnku
  • ¼ łyżeczki płatków chilli
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 pomarańcza

Sposób przygotowania:

Łososia układamy w naczyniu żaroodpornym. Rybę lekko solimy. Przygotowujemy kruszonkę. Do miski ścieramy skórkę z pomarańczy oraz ząbek czosnku. Dodajemy ćwierć łyżeczki pieprzu kajeńskiego (lub mniej, jeśli nie lubimy pikantnych dań), drobno posiekaną natkę pietruszki, miód, posiekane z grubsza orzechy włoskie oraz okruszki z bułki. Wszystko mieszamy ze sobą i dodajemy 3 łyżki oliwy. Ponownie mieszamy. Jeśli okruszki nie chcą się lepić ze sobą dodajemy jeszcze łyżkę oliwy. Przyprawiamy lekko solą.

Kruszonkę wykładamy po równo na przygotowanych filetach i lekko dociskamy ją do ryby. Danie pieczemy w 220oC przez około 10-12 minut (w zależności od tego jak grube są filety). Wyjmujemy z pieca i podajemy od razu.

Brokuły:

Główkę brokuła dzielimy na różyczki. Staramy się, by każdej zachować dość długą nóżkę. Łodygę brokuła obieramy i kroimy w cienkie słupki.

Na dużej patelni prażymy na złoto nasiona sezamu. Zdejmujemy je z patelni i odkładamy chwilowo na bok. Na tej samej patelni rozgrzewamy oliwę. Czosnek kroimy w cieniutkie plasterki i smażymy na złoto i chrupiąco na rozgrzanym tłuszczu. Pod koniec smażenia dosypujemy płatki chilli. Po podsmażeniu również wyjmujemy z patelni i odstawiamy na chwilę.

Na patelnię wrzucamy przygotowany brokuł (różyczki i łodyżki). Dodajemy sos sojowy oraz około 1/3 szklanki wody. Gotujemy pod przykryciem około 4-6 minut aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Brokuł powinien pozostać lekko chrupiący, a cała woda z patelni musi się wygotować.

Do brokuła dodajemy sos ostrygowy, miód, skórkę otartą z około ¼ pomarańczy i 2 łyżki soku z owocu, a także przygotowany wcześniej sezam i czosnek z chilli. Wszystko razem mieszamy na patelni i ewentualnie doprawiamy do smaku solą.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Katarzyna Bukowska

Zobacz wszystkie przepisy

Desery

KOKOSOWY RYŻ Z MANGO I CHRUPIĄCĄ POSYPKĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 50 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

INDYK W SOSIE ORZECHOWYM Z SURÓWKĄ Z CUKINII, MARCHEWKI I OGÓRKA

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Dania główne

SAŁATKA Z MAKARONEM SOBA, CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI I SOSEM SEZAMOWYM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

ROZGRZEWAJĄCY DAL Z CZARNEJ SOCZEWICY

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra