• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

MINI PĄCZKI SEROWE W CUKRZE CYNAMONOWYM

Autor

Katarzyna Bukowska

Pasjonatka gotowania

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Ciasto:

  • 250 g sera białego
  • 3 żółtka + 1 całe jajko
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szczypta soli
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2/3 szklanki maślanki
  • 1 łyżka spirytusu
  • smalec lub olej do smażenia (około 1 litra)

Dodatki:

  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 łyżka imbiru

Sos jeżynowy:

  • ½ kostki masła
  • 75 g brązowego cukru
  • 1 jabłko
  • 2-3 pomarańcze
  • 150 g jeżyn

Ciasto:

Ser, jajka, cukier waniliowy i sól miksujemy na gładko w dużej misce. 

Następnie dodajemy mąkę, proszek i sodę, wlewamy także maślanki (na początku ćwierć szklanki) i spirytus. Jeszcze raz miksujemy. Jeśli ciasto jest konsystencji gęstej śmietany to dobrze, jeśli nie to dolewamy jeszcze maślanki.

Masę przekładamy do rękawa cukierniczego lub do torebki strunowej, od której odcinamy rożek, tak by uzyskać otwór o średnicy około 2cm. 

Mini pączki smażymy na głębokim tłuszczu. W dużym garnku rozgrzewamy smalec lub olej, a gdy będzie gorący, ale nie dymiący zbliżamy woreczek z ciastem do powierzchni tłuszczu i przy pomocy nożyczek odcinamy około 2cm kawałki ciasta. Jedną ręką lekko naciskamy na rękaw cukierniczy, drugą odcinamy kawałki masy. Należy uważać, by nie wyciskać pączków jeden na drugi, gdyż łatwo się zlepiają. 

Smażące się pączusie mają tendencję do samoistnego obracania się na drugą stronę, ale jeśli po uzyskaniu złocistego koloru same się nie obrócą należy im pomóc. 

Usmażone na złoto pączki wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.

Dodatki

Drobny cukier mieszamy w misce z cynamonem i imbirem.

Od razu po odsączeniu pączków na ręczniku papierowym, gdy są jeszcze gorące obtaczamy je dokładnie w cukrze z przyprawami.

Najlepiej smakują od razu po usmażeniu.

Sos jeżynowy

Przygotowanie sosu zaczynamy od roztopienia masła na patelni. Dodajemy cukier i czekamy aż również się roztopi. 

Dodajemy pokrojone w kostkę jabłko, podsmażamy około 5 minut. Dodajemy skórkę startą z 1-2 pomarańczy, fileciki wycięte z cytrusów oraz jeżyny. 

Smażymy aż do odparowania wody i przeciskamy przez sitko lub blendujemy aż do uzyskania gładkiego sosu.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Katarzyna Bukowska

Zobacz wszystkie przepisy

Desery

KOKOSOWY RYŻ Z MANGO I CHRUPIĄCĄ POSYPKĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 50 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

INDYK W SOSIE ORZECHOWYM Z SURÓWKĄ Z CUKINII, MARCHEWKI I OGÓRKA

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Dania główne

SAŁATKA Z MAKARONEM SOBA, CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI I SOSEM SEZAMOWYM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

ROZGRZEWAJĄCY DAL Z CZARNEJ SOCZEWICY

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra