• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
mini pvalove przepis Włoska Akademia Kulinarna

MINI PAVLOVE Z KREMEM I OWOCAMI TROPIKALNYMI

Autor

Katarzyna Bukowska

Pasjonatka gotowania

czas wykonania: 1.5 godz

poziom trudniości: łatwy

Bezy:

  • białka z 2 dużych jajek
  • szczypta soli
  • ½ szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki octu

Krem:

  • 200 ml śmietany 36%
  • 125 ml śmietanki kokosowej
  • 3 łyżki cukru waniliowego

Dodatki:

  • 1 ananas
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 mango
  • 2 limonki
  • 4 kiwi
  • 1 pęczek mięty

Sposób przygotowania:

Bezy

Piekarnik nagrzewamy do 170oC. Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Białka jajka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Gdy białka są sztywne dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet, bardzo krótko i delikatnie mieszamy.

Biorąc po czubatej łyżce ubitych białek układamy je na blasze w dość równe koła. Łyżką robimy lekkie zagłębienie po środku każdego koła. Powinniśmy uzyskać ok. 12 mini pavlovych. Wstawiamy je do piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 110oC, bardzo lekko uchylamy drzwiczki piekarnika. Pieczemy je przez około godzinę, a następnie zostawiamy w uchylonym, wyłączonym piekarniku do ostygnięcia.

Krem

Oba rodzaje śmietany wlewamy do wysokiego naczynia. Śmietanka ubije się znacznie łatwiej jeśli będzie mocno schłodzona. Ubijamy, pod koniec dodając cukier waniliowy.

Dodatki

Ananasa obieramy, wycinamy twardy środek i kroimy w dość drobną kostkę. Wrzucamy go do garnka z łyżką cukru i startym imbirem, i smażymy aż lekko zmięknie i się skarmelizuje. Odstawiamy do ostygnięcia. Obieramy mango i oddzielamy miąższ od pestki. Blendujemy go na gładko. Ścieramy skórkę z limonek, odkładamy ją na bok do dekoracji. Sok z połowy jednego owocu wyciskamy do kremu z mango, mieszamy. Obieramy również kiwi i kroimy je w ósemki.

Dekoracja

Ułożenie deseru zaczynamy od wyłożenia sztywnej śmietanki w równych porcjach na bezy. Na śmietankę wylewamy po około łyżce pure z mango. Na tym układamy porcję ananasa i kawałki kiwi. Dekorujemy skórką z limonki i listkami mięty.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Katarzyna Bukowska

Zobacz wszystkie przepisy

Desery

KOKOSOWY RYŻ Z MANGO I CHRUPIĄCĄ POSYPKĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 50 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

INDYK W SOSIE ORZECHOWYM Z SURÓWKĄ Z CUKINII, MARCHEWKI I OGÓRKA

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Dania główne

SAŁATKA Z MAKARONEM SOBA, CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI I SOSEM SEZAMOWYM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

ROZGRZEWAJĄCY DAL Z CZARNEJ SOCZEWICY

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra