Sposób przygotowania:
Bułeczki
Przygotowanie bułeczek zaczynamy od… zaczynu. Do dużej miski wlewamy lekko ciepłą wodę, wkruszamy drożdże, dosypujemy cukier oraz ½ szklanki mąki. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka minut.
Gdy drożdże zaczną bąbelkować dodajemy resztę mąki (3 szklanki), miękkie masło, 1 całe jajko i 1 żółtko (białko odkładamy do posmarowania wierzchu bułek) oraz sól i kurkumę. Na początku mieszamy łyżką, a później wyrabiamy gładkie ciasto.
Odkładamy je z powrotem do miski, ponownie przykrywamy i wstawiamy do ciepłego miejsca, by podwoiło swoją objętość.
Po około półtorej godziny wyjmujemy ciasto na blat i dzielimy je na 20-22 części. Z każdej formujemy kulę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy, ostatni raz przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ostatniego wyrośnięcia na 30-45 minut.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym z łyżką zimnej wody białkiem, posypujemy czarnym sezamem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190oC na 10-15 minut.
Po upieczeniu zostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Burgery
Łopatkę wieprzową mielimy w maszynce do mięsa razem z obraną cebulą i czosnkiem.
Do zmielonego mięsa z warzywami dodajemy posiekaną drobno miętę, pokrojone w drobną kostkę morele, skórkę drobno otartą z dwóch cytryn oraz 2 łyżki soku, płatki chilli oraz sól (i pieprz do smaku).
Masę wyrabiamy delikatnie i krótko, by burgery nie były twarde. Formujemy z nich niewielkie burgery (wielkości bułeczek). W środku każdego burgera robimy niewielkie zagłębienie, dzięki czemu środek burgera będzie się smażył bardziej równomiernie. Nie ściskajmy mięsa mocno podczas formowania!
Patelnię grillową rozgrzewamy i lekko smarujemy oliwą, po czym układamy na niej burgery porcjami i smażymy na średnio-mocnym ogniu przez 4-5 minut na jednej stronie nie dotykając i nie poruszając burgerem. Następnie obracamy go na drugą stronę i smażymy kolejnych kilka minut. Jeśli posługujemy się termometrem do mięsa to burgery są gotowe, gdy osiągną wewnątrz temperaturę 65-70oC.
Cytrynowy sos aioli
Do wysokiego naczynia wbijamy jajko, dodajemy 1 ząbek czosnku, skórkę otartą drobno z cytryny oraz 1 łyżkę soku, musztardę, 1/3 łyżeczki soli oraz świeżo mielony pieprz. Blendujemy składniki na gładko.
Gdy masa jest gładka zaczynamy (ciągle blendując, z końcówką blendera przy dnie naczynia) dolewać oliwę. Początkowo blendujemy nie poruszając blenderem, a gdy na dnie zacznie tworzyć się kremowa emulsja bardzo powoli podnosimy blender ku górze. Gdy w naczyniu mamy już jasny sos próbujemy go i ewentualnie doprawiamy do smaku (solą, pieprzem, sokiem z cytryny, musztardą lub odrobiną miodu).
Sos z gorgonzoli
Majonez mieszamy w misce z octem, miękkim serem gorgonzola, drobniutko posiekanym świeżym rozmarynem, miodem i świeżo mielonym pieprzem (oraz ewentualnie solą).
Kompozycja
Upieczone i lekko ostudzone bułeczki kroimy na pół, smarujemy wybranym sosem, na nim kładziemy wybrane dodatki i zgrillowanego burgera.