• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

MINIBURGERY PACHNĄCE CYTRYNĄ I MIĘTĄ

Autor

Katarzyna Bukowska

Pasjonatka gotowania

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Bułeczki:

  • ¾ szklanki ciepłej wody
  • ¼ kostki drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 3 ½ szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 2 duże jajka
  • 1 ¼ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ szklanki czarnego sezamu

Burgery:

  • 1 ½ kg łopatki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek mięty
  • 1 szklanka suszonych moreli
  • 2 cytryny (2 łyżki soku + skórka)
  • ½ - 1 łyżeczki płatków chilli
  • 2 łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz

Cytrynowy sos aioli:

  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ½ łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 szklanka oliwy z oliwek

Sos z gorgonzoli:

  • 6-7 łyżek majonezu
  • 3-4 łyżeczki octu z czerwonego wina
  • 100 g sera gorgonzola w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka świeżego rozmarynu
  • ½-1 łyżeczka miodu
  • sól i świeżo mielony pieprz

Dodatki:

  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • 2 duże pomidory
  • 4 ogórki świeże
  • 4 ogórki kiszone

Sposób przygotowania:

Bułeczki

Przygotowanie bułeczek zaczynamy od… zaczynu. Do dużej miski wlewamy lekko ciepłą wodę, wkruszamy drożdże, dosypujemy cukier oraz ½ szklanki mąki. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka minut.

Gdy drożdże zaczną bąbelkować dodajemy resztę mąki (3 szklanki), miękkie masło, 1 całe jajko i 1 żółtko (białko odkładamy do posmarowania wierzchu bułek) oraz sól i kurkumę. Na początku mieszamy łyżką, a później wyrabiamy gładkie ciasto. 

Odkładamy je z powrotem do miski, ponownie przykrywamy i wstawiamy do ciepłego miejsca, by podwoiło swoją objętość.

Po około półtorej godziny wyjmujemy ciasto na blat i dzielimy je na 20-22 części. Z każdej formujemy kulę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy, ostatni raz przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ostatniego wyrośnięcia na 30-45 minut. 

Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym z łyżką zimnej wody białkiem, posypujemy czarnym sezamem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190oC na 10-15 minut.

Po upieczeniu zostawiamy do lekkiego przestygnięcia.

Burgery

Łopatkę wieprzową mielimy w maszynce do mięsa razem z obraną cebulą i czosnkiem. 

Do zmielonego mięsa z warzywami dodajemy posiekaną drobno miętę, pokrojone w drobną kostkę morele, skórkę drobno otartą z dwóch cytryn oraz 2 łyżki soku, płatki chilli oraz sól (i pieprz do smaku). 

Masę wyrabiamy delikatnie i krótko, by burgery nie były twarde. Formujemy z nich niewielkie burgery (wielkości bułeczek). W środku każdego burgera robimy niewielkie zagłębienie, dzięki czemu środek burgera będzie się smażył bardziej równomiernie. Nie ściskajmy mięsa mocno podczas formowania!

Patelnię grillową rozgrzewamy i lekko smarujemy oliwą, po czym układamy na niej burgery porcjami i smażymy na średnio-mocnym ogniu przez 4-5 minut na jednej stronie nie dotykając i nie poruszając burgerem. Następnie obracamy go na drugą stronę i smażymy kolejnych kilka minut. Jeśli posługujemy się termometrem do mięsa to burgery są gotowe, gdy osiągną wewnątrz temperaturę 65-70oC. 

Cytrynowy sos aioli

Do wysokiego naczynia wbijamy jajko, dodajemy 1 ząbek czosnku, skórkę otartą drobno z cytryny oraz 1 łyżkę soku, musztardę, 1/3 łyżeczki soli oraz świeżo mielony pieprz. Blendujemy składniki na gładko. 

Gdy masa jest gładka zaczynamy (ciągle blendując, z końcówką blendera przy dnie naczynia) dolewać oliwę. Początkowo blendujemy nie poruszając blenderem, a gdy na dnie zacznie tworzyć się kremowa emulsja bardzo powoli podnosimy blender ku górze. Gdy w naczyniu mamy już jasny sos próbujemy go i ewentualnie doprawiamy do smaku (solą, pieprzem, sokiem z cytryny, musztardą lub odrobiną miodu).

Sos z gorgonzoli

Majonez mieszamy w misce z octem, miękkim serem gorgonzola, drobniutko posiekanym świeżym rozmarynem, miodem i świeżo mielonym pieprzem (oraz ewentualnie solą). 

Kompozycja

Upieczone i lekko ostudzone bułeczki kroimy na pół, smarujemy wybranym sosem, na nim kładziemy wybrane dodatki i zgrillowanego burgera.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Katarzyna Bukowska

Zobacz wszystkie przepisy

Desery

KOKOSOWY RYŻ Z MANGO I CHRUPIĄCĄ POSYPKĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 50 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

INDYK W SOSIE ORZECHOWYM Z SURÓWKĄ Z CUKINII, MARCHEWKI I OGÓRKA

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Dania główne

SAŁATKA Z MAKARONEM SOBA, CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI I SOSEM SEZAMOWYM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

ROZGRZEWAJĄCY DAL Z CZARNEJ SOCZEWICY

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra