Sposób przygotowania:
Bułeczki
Przygotowanie bułeczek zaczynamy od… zaczynu. Do dużej miski wlewamy lekko ciepłą wodę, wkruszamy drożdże, dosypujemy cukier oraz ½ szklanki mąki. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka minut. Gdy drożdże zaczną „bąbelkować” dodajemy resztę mąki (3 szklanki), miękkie masło, 1 całe jajko i 1 żółtko (białko odkładamy do posmarowania wierzchu bułek) oraz sól. Na początku mieszamy łyżką, a później wyrabiamy gładkie ciasto.
Odkładamy je z powrotem do miski, ponownie przykrywamy i wstawiamy do ciepłego miejsca, by podwoiło swoją objętość. Po ok. 1,5 h wyjmujemy ciasto na blat i dzielimy je na 20-22 części. Z każdej formujemy kulę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy, ostatni raz przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ostatniego wyrośnięcia na 30-45 minut.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym z łyżką zimnej wody białkiem, posypujemy ulubionymi nasionami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190oC na 10-15 minut. Po upieczeniu zostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Sos teriyaki:
Sos sojowy, ocet ryżowy, brązowy cukier, starty czosnek i imbir mieszamy w garnuszku i zagotowujemy. Po około 2 minutach od zagotowania do sosu wlewamy również mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w syropie z puszki ananasa. Gotujemy jeszcze minutę, często mieszając.
Miniburgery:
Do miski wrzucamy mielone mięso z indyka, bułkę tartą, czosnek, imbir, posiekaną kolendrę i ostrą papryczkę oraz drobno posiekaną czerwoną cebulę i ananasa, a także 3 łyżki przygotowanego wcześniej sosu teriyaki. Masę wyrabiamy dłonią (krótko, tylko do połączenia składników), po czym dzielimy na 12 burgerów. Układamy na desce do krojenia i schładzamy przez około ½ godziny w lodówce.
Następnie przechodzimy do grillowania – burgery układamy na rozgrzanym ruszcie lub na patelni grillowej. Smażymy około 3-4 minuty z jednej strony, smarujemy sosem teriyaki i obracamy na drugą stronę. Ponownie smażymy 3-4 minuty, smarujemy sosem i jeszcze raz obracamy, by sos się zrumienił.
Serwowanie:
Równolegle gdy burgery się grillują (na innej patelni lub obok na ruszcie) grillujemy ananasa oraz cienkie krążki czerwonej cebuli.
Jeśli chcemy, możemy również podpiec przekrojone na pół bułeczki. Jeżeli zostało nam trochę sosu teriyaki możemy delikatnie posmarować nim połówki bułki. Możemy też użyć gotowego sosu Teriyaki. Następnie na każdej bułce układamy plaster grillowanego ananasa, miniburgera, krążek czerwonej cebuli oraz ulubione dodatki – wedle uznania.