• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

PĄCZKI WIEDEŃSKIE Z SYROPEM WANILIOWYM

Autor

Katarzyna Bukowska

Pasjonatka gotowania

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Pączki:

  • 2 szklanki wody
  • ¾ kostki masła
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 ¼ szklanki mąki
  • 6 dużych jajek
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżeczka spirytusu
  • olej rzepakowy lub smalec do smażenia

Syrop:

  • 1 szklanka syropu klonowego
  • 1 laska wanilii

Pączki

Wodę i masło zagotowujemy w rondelku. Dodajemy sól, mieszamy. 

Do gotującego się płynu wsypujemy mąkę, zdejmujemy z ognia i mieszamy, aż masa będzie jednolita.

Stawiamy garnek z powrotem na niewielki ogień i mieszamy aż ciasto utworzy gładką kulę i bez problemu będzie odchodzić od ścianek.

Ciasto przekładamy do miski i odstawiamy do przestygnięcia. Gdy osiągnie mniej więcej temperaturę pokojową zaczynamy dodawać po jednym jajku, ciągle miksując. 

Do ciasta dodajemy również nasionka wyskrobane z przekrojonej na pół laski wanilii (nie pozbywamy się pustej łupinki) oraz spirytus, dzięki któremu pączki będą chłonęły mniej tłuszczu.

Przygotowujemy szeroki garnek do smażenia pączków, w którym na średnim ogniu rozgrzewamy wybrany tłuszcz. Do smażenia tłuszcz powinien osiągnąć temperaturę około 175-185oC. 

Gdy tłuszcz się rozgrzewa ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki (średnica otworu nie powinna być większa niż 1 ½ cm) i wyciskamy okręgi o średnicy około 5-6cm na arkusz papieru do pieczenia. Gdy zapełnimy całą powierzchnię tniemy ją na kwadraty tak, by na jednym arkusiku znajdował się jeden pączek.

Kilka pączków układamy na gorący tłuszcz i smażymy partiami na złoty kolor z obu stron.

Usmażone pączki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi i zostawiamy na chwilę do odsączenia.

Syrop

Syrop klonowy przelewamy do rondelka. Dodajemy pustą laskę wanilii pozostałą z przygotowania pączków oraz nasionka wyskrobane ze świeżej laski wanilii. Gotujemy na średnim ogniu przez około 5 minut lub do czasu, aż sos nabierze pięknego aromatu i zgęstnieje.

Gotowe pączki układamy na półmisku i polewamy gęstym sosem lub stawiamy go w sosjerce obok pączków, by samodzielnie je zanurzać.

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Katarzyna Bukowska

Zobacz wszystkie przepisy

Desery

KOKOSOWY RYŻ Z MANGO I CHRUPIĄCĄ POSYPKĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 50 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

INDYK W SOSIE ORZECHOWYM Z SURÓWKĄ Z CUKINII, MARCHEWKI I OGÓRKA

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Dania główne

SAŁATKA Z MAKARONEM SOBA, CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI I SOSEM SEZAMOWYM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

ROZGRZEWAJĄCY DAL Z CZARNEJ SOCZEWICY

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra