• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

PĄCZKI Z NADZIENIEM SERNIKOWYM I SOLONYM KARMELEM

Autor

Katarzyna Bukowska

Pasjonatka gotowania

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Pączki:

  • 300 g mąki
  • 50 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 cytryna
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 jajko
  • 1 łyżka spirytusu

Nadzienie sernikowe:

  • 250 g kremowego serka śmietankowego
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

Solony karmel:

  • ½ szklanki cukru
  • 3 łyżki miękkiego cukru
  • ¼ szklanki śmietany 30-36%
  • ½ łyżeczki soli

Pączki:

W misce mieszamy mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy skórkę otartą z 1 wyparzonej we wrzątku cytryny i mieszamy. 

Do suchych składników dodajemy wymieszane mokre (mleko, śmietanę, jajko i spirytus – ewentualnie inny mocny alkohol) i mieszamy z grubsza łyżką. Gdy mąka wchłonie płyn króciutko zagniatamy ciasto w kulę. Jeśli ciasto jest zbyt wilgotne dosypujemy niewielką ilość mąki.

Na lekko podsypanym mąką blacie wałkujemy ciasto na grubość około 1 ½ cm. Wycinamy z niego koła o średnicy około 5-6cm. 

Pączki smażymy na głębokim tłuszczu. W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy do temperatury ok.180oC. Ciasto układamy delikatnie partiami na gorącym tłuszczu i smażymy po kilka minut z każdej strony na złoty kolor. 

Gdy pączki są usmażone wyjmujemy je na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi do odsączenia.

Usmażone pączki odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, a w tym czasie przygotowujemy nadzienie sernikowe.

Nadzienie

Wszystkie składniki miksujemy, aż utworzą lekki krem. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Jeżeli chcemy, żeby nasz krem był bardziej puszysty dodajemy ¼ szklanki śmietany 36-42%, a wszystkie składniki miksujemy chwilę dłużej. Następnie tak samo chłodzimy w lodówce.

Krem przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego z długą i wąską końcówką, i nadziewamy pączki.

W przypadku, gdy nie dysponujemy sprzętem do szprycowania pączków lub lubimy, gdy kremu jest znacznie więcej przestudzone pączki możemy przekroić w poprzek na pół ostrym nożem z ząbkami i przełożyć warstwą kremu.

Solony karmel

Na dno rondelka wsypujemy cukier i podgrzewamy go na średnim ogniu aż się rozpuści. Gdy karmel nabierze złotego koloru dodajemy do niego miękkie masło i ciągle mieszamy aż do zupełnego połączenia składników. Zmniejszamy ogień i dodajemy śmietankę oraz sól. Gotujemy ciągle mieszając 2-3 minuty, studzimy.

Nadziane pączki polewamy strużkami solonego karmelu.

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Katarzyna Bukowska

Zobacz wszystkie przepisy

Desery

KOKOSOWY RYŻ Z MANGO I CHRUPIĄCĄ POSYPKĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 50 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

INDYK W SOSIE ORZECHOWYM Z SURÓWKĄ Z CUKINII, MARCHEWKI I OGÓRKA

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Dania główne

SAŁATKA Z MAKARONEM SOBA, CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI I SOSEM SEZAMOWYM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

ROZGRZEWAJĄCY DAL Z CZARNEJ SOCZEWICY

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra