• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

PASZTET Z KASZY GRYCZANEJ I KARMELIZOWANYCH WARZYW Z ORZECHAMI WŁOSKIMI

Autor

Katarzyna Bukowska

Pasjonatka gotowania

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki

  • ½ szklanki suszonych grzybów
  • 200g kaszy gryczanej
  • 1 pęczek włoszczyzny (2-3 marchewki, 1 pietruszka, 1 kawałek selera)
  • 1 duża cebula
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • ½ łyżeczki kuminu
  • ½ łyżeczki kolendry
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • 1/3 szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki lekko posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki tahini
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 jajka
  • sól i pieprz

 PRZYGOTOWANIE

Suszone grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy w chłodne miejsce (najlepiej na całą noc). Gdy jesteśmy gotowi, by robić pasztet grzyby przelewamy na sitko i dokładnie odsączamy.

Kaszę gotujemy w osolonym wrzątku w proporcji 2:1 (2 porcje wrzątku na 1 porcję kaszy). Gotujemy ją na niewielkim ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Studzimy.

Warzywa – marchewki, pietruszkę, selera i cebulę – obieramy, kroimy w mniejsze, równe kawałki. W całości, bez obierania pozostawiamy jedynie czosnek.

Warzywa wykładamy na blachę do pieczenia, polewamy miodem i oliwą, oprószamy solą i pieprzem, po czym wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200oC z termoobiegiem na około 30 minut.

W tym czasie na średnim ogniu rozgrzewamy suchą patelnię i wsypujemy na nią wszystkie przyprawy. Mieszamy je i prażymy, aż poczujemy ich zapach. Nie można ich przypalić!

Do misy blendera przekładamy odsączone grzyby, kaszę gryczaną oraz upieczone warzywa (czosnek oczywiście wyjmujemy z łupinek) i mielimy na dość gładką masę. Masę przekładamy do misy i dalej mieszamy już ręcznie.

Dosypujemy orzechy (mielone i siekane), dodajemy tahini oraz sos sojowy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na tym etapie masy można spróbować, by ocenić smak.

Następnie do masy wbijamy jajka i ostatni raz mieszamy.

Przekładamy do formy keksówki porządnie wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w 180oC przez około 50 minut.

Po upieczeniu zostawiamy w formie na 5-10 minut, a następnie delikatnie wyjmujemy na kratkę do przestudzenia.

Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Lubię podawać go z klasycznymi dodatkami do pasztetu jak żurawina lub borówka, ostra musztarda czy ogórki kiszone.

 

Zachęcamy do zapoznania się z najnowszą ofertą warsztatów kulinarnych w Akademii Kulinarnej Whirlpool.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Katarzyna Bukowska

Zobacz wszystkie przepisy

Desery

KOKOSOWY RYŻ Z MANGO I CHRUPIĄCĄ POSYPKĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 50 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

INDYK W SOSIE ORZECHOWYM Z SURÓWKĄ Z CUKINII, MARCHEWKI I OGÓRKA

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Dania główne

SAŁATKA Z MAKARONEM SOBA, CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI I SOSEM SEZAMOWYM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

ROZGRZEWAJĄCY DAL Z CZARNEJ SOCZEWICY

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra