• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

PIECZONE PĄCZKI Z DZIURKĄ W CZEKOLADZIE

Autor

Katarzyna Bukowska

Pasjonatka gotowania

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Pączki:

  • 150ml mleka
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 70 g cukru
  • 450 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1 ¼ łyżeczki soli
  • 75 g miękkiego masła
  • 1/2 laski wanilii
  • 100 g maślanki

Polewa:

  • 100 g czekolady (ok. 50% masy kakaowej)
  • 4 łyżki śmietany 36%
  • 2 ½ łyżki masła

Pączki

¾ porcji letniego mleka wlewamy do misy miksera. Wsypujemy drożdże i cukier, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 minut.

Gdy na drożdżach utworzy się pianka dodajemy resztę składników – mąkę, żółtka, sól, miękkie masło, ziarenka z laski wanilii oraz maślankę. Wyrabiamy ciasto: ręcznie lub mikserem z zamontowanym hakiem. Gdyby ciasto było zbyt suche dolewamy resztę mleka.

Po około 5-10 minutach wyrabiania ciasto powinno być gładkie, elastyczne i odklejać się od ścianek miski. Miskę ponownie przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-2 godziny. Ciasto ma podwoić swoją objętość.

Gdy ciasto urośnie podsypujemy blat mąką, wykładamy ciasto i wałkujemy je na grubość około 6-7mm. Przy użyciu szklanki lub okrągłej foremki wycinamy z ciasta koła o średnicy ok.8cm. Powinniśmy uzyskać około 11-13 pączków. Przy użyciu kieliszka lub mniejszej foremki wycinamy dziurkę w środku każdego pączka. 

Pączki układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ostatni raz przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.

Po tym czasie blachę wstawiamy do nagrzanego do 180oC piekarnika na 11-13 minut. Pączki będą smaczniejsze i ładniejsze jeśli przed pieczeniem posmarujemy je roztopionym masłem. 

Upieczone pączki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. 

Polewa

Na rondelku z niewielką ilością wody ustawiamy miskę tak, by jej powierzchnia nie stykała się z wodą. Podgrzewamy wodę, by zaczęła się delikatnie gotować, a do miski łamiemy czekoladę, dodajemy również śmietankę i masło. Wszystko ostrożnie podgrzewamy i mieszamy, aż uzyskamy gładki krem czekoladowy.

Upieczone i lekko przestudzone pączki zanurzamy częściowo w polewie czekoladowej i układamy na kratce, pod którą rozkładamy arkusz papieru do pieczenia. Dzięki temu nadmiar polewy spłynie, a całość ładnie zastygnie.

W drugiej miseczce również nad kąpielą wodną roztapiamy tabliczkę białej czekolady i gdy zrobi się kremowa przekładamy ją do rękawa cukierniczego z bardzo niedużym otworem. Na lekko zastygniętej polewie z ciemnej czekolady robimy paseczki z białej czekolady i zostawiamy na chwilę by również zastygła. 

Polewę z ciemnej czekolady można również oprószyć posiekanymi orzechami, kolorową posypką, kandyzowaną skórką cytrusową, liofilizowanymi owocami albo innymi, ulubionymi dodatkami.

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Katarzyna Bukowska

Zobacz wszystkie przepisy

Desery

KOKOSOWY RYŻ Z MANGO I CHRUPIĄCĄ POSYPKĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 50 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

INDYK W SOSIE ORZECHOWYM Z SURÓWKĄ Z CUKINII, MARCHEWKI I OGÓRKA

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Dania główne

SAŁATKA Z MAKARONEM SOBA, CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI I SOSEM SEZAMOWYM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

ROZGRZEWAJĄCY DAL Z CZARNEJ SOCZEWICY

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra