• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

PIEROGI Z KACZKĄ I ŻURAWINĄ

Autor

Katarzyna Bukowska

Pasjonatka gotowania

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g stopionego masła
  • 250 ml bardzo gorącej wody

Farsz:

  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 2 duże kacze udka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2-3 łyżki chińskiej przyprawy 5 smaków
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki masła
  • ½ łyżeczki majeranku
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • sól i świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania

Ciasto:

Na stolnicy mieszamy ze sobą mąkę i sól. Tworzymy z mąki kopczyk, po czym w jego środku formujemy zagłębienie. Do niego wlewamy stopione masło i bardzo gorącą (prawie wrzącą) wodę. Na początku nożem zagarniamy mąkę do wody, a gdy tylko będziemy w stanie dotykać ciasta bez oparzenia się zaczynamy zagniatać je dłonią. Zagniatamy do momentu, aż ciasto będzie bardzo gładkie i elastyczne. Nie może być zbyt suche i twarde! Jeśli zajdzie potrzeba możemy dolać odrobinę wody. Kulę z ciasta zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na min. 20 minut by odpoczęło.

Gdy ciasto wypoczęło, a farsz jest gotowy wałkujemy ciasto na cieniutki placek (1-2mm grubości). Należy pamiętać, by podsypywać blat mąką, dzięki czemu ciasto nie przyklei się do niego. Z góry podsypujemy zdecydowanie skąpiej – pierogi będą się lepiej sklejały.

Przy pomocy szklanki lub foremki wycinamy koła z ciasta. Na każdym kółku układamy około łyżeczki farszu, dokładnie sklejamy brzegi i wykańczamy je ozdobną falbanką.

Gdy wszystkie pierożki są przygotowane gotujemy je partiami w mocno osolonym wrzątku. Gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy je około 1-2 minut.

Wyławiamy je łyżką cedzakową na dużą blachę i odstawiamy, by trochę wyschły.

Farsz:

W naczyniu żaroodpornym układamy plastry 1 cebuli i czosnku oraz anyż. Udka kaczki nacieramy dokładnie sosem sojowym wymieszanym z przyprawą 5 smaków i brązowym cukrem. Układamy je na cebuli, a całość odstawiamy na minimum 2-3 godziny (chociaż najlepiej na całą noc) do zamarynowania.

Gdy mięso przeszło smakami marynaty wyjmujemy naczynie z lodówki i odstawiamy na blat na około 20-30 minut. Mięso w tym czasie powinno dojść do temperatury pokojowej.

Naczynie wstawiamy do pieca nagrzanego do 170oC i pieczemy kaczkę około 2 godziny. Po upieczeniu mięso odstawiamy do ostygnięcia, a płyn z dna naczynia odlewamy do miseczki.

Odlany płyn po chwili rozdzieli się na 2 warstwy – na wierzchu zgromadzi się tłuszcz kaczy, który powinniśmy zebrać do innej miseczki, natomiast pozostałą część stanowią soki z mięsa połączone ze smakiem marynaty. Wszystko to przyda nam się w kolejnych krokach.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i przesmażamy na nim na złoto dużą cebulę (drobno posiekaną). 

Gdy udka ostygną obieramy z nich całe mięso, przekładamy je na deskę do krojenia i drobno siekamy. Przekładamy do miski, dodajemy podsmażoną cebulkę, majeranek i przesiekaną żurawinę. Przyprawiamy do smaku solą, dużą dozą świeżo mielonego pieprzu i sokami z pieczenia mięsa, by farsz był wilgotny. 

Udostępnij
Przypnij1
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij1
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Katarzyna Bukowska

Zobacz wszystkie przepisy

Desery

KOKOSOWY RYŻ Z MANGO I CHRUPIĄCĄ POSYPKĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 50 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

INDYK W SOSIE ORZECHOWYM Z SURÓWKĄ Z CUKINII, MARCHEWKI I OGÓRKA

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Dania główne

SAŁATKA Z MAKARONEM SOBA, CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI I SOSEM SEZAMOWYM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

ROZGRZEWAJĄCY DAL Z CZARNEJ SOCZEWICY

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra