• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ I BIAŁYM SEREM

Autor

Katarzyna Bukowska

Pasjonatka gotowania

czas wykonania: 60 min

poziom trudniości: łatwy

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g stopionego masła
  • 250 ml bardzo gorącej wody

Farsz:

  • 100 g suchej kaszy gryczanej
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki pestek słonecznika
  • 300 g tłustego białego sera
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • ½ pęczka koperku
  • 1 cytryna
  • 1 jajko
  • sól i świeżo mielony pieprz

Do podania:

  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania

Ciasto:

Na stolnicy mieszamy ze sobą mąkę i sól. Tworzymy z mąki kopczyk, po czym w jego środku formujemy zagłębienie. Do niego wlewamy stopione masło i bardzo gorącą (prawie wrzącą) wodę. Na początku nożem zagarniamy mąkę do wody, a gdy tylko będziemy w stanie dotykać ciasta bez oparzenia się zaczynamy zagniatać je dłonią. Zagniatamy do momentu, aż ciasto będzie bardzo gładkie i elastyczne. Nie może być zbyt suche i twarde! Jeśli zajdzie potrzeba możemy dolać odrobinę wody. Kulę z ciasta zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na min. 20 minut by odpoczęło.

Gdy ciasto wypoczęło, a farsz jest gotowy wałkujemy ciasto na cieniutki placek (1-2mm grubości). Należy pamiętać, by podsypywać blat mąką, dzięki czemu ciasto nie przyklei się do niego. Z góry podsypujemy zdecydowanie skąpiej – pierogi będą się lepiej sklejały.

Przy pomocy szklanki lub foremki wycinamy koła z ciasta. Na każdym kółku układamy około łyżeczki farszu, dokładnie sklejamy brzegi i wykańczamy je ozdobną falbanką. 

Gdy wszystkie pierożki są przygotowane gotujemy je partiami w mocno osolonym wrzątku. Gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy je około 1-2 minut. 

Wyławiamy je łyżką cedzakową na dużą blachę i odstawiamy, by trochę wyschły.

Farsz:

Kaszę gryczaną wsypujemy do rondelka i gotujemy w osolonym wrzątku (proporcje – na 1 porcję kaszy 2 porcje wody) przez około 15 minut – pod przykryciem na wolnym ogniu.

W tym czasie obieramy i drobno siekamy cebulę. Smażymy ją powoli na rozgrzanym oleju. Posypujemy łyżeczką cukru, by ładniej się skarmelizowała. Gdy zaczyna się robić złota dodajemy pestki słonecznika i razem smażymy, aż wszystko nabierze pięknego koloru i aromatu.

Biały ser przeciskamy przez praskę lub dokładnie ucieramy widelcem. Dodajemy do niego podsmażoną cebulkę ze słonecznikiem, ugotowaną kaszę (powinna wchłonąć całą wodę), posiekaną drobniutko natkę pietruszki i koperek, skórkę otartą z połowy cytryny oraz sól i sporo świeżo mielonego pieprzu. Gdy wyrobimy nadzienie należy go spróbować, po czym ewentualnie ponownie doprawić i wymieszać z surowym jajkiem.

Serwowanie:

Na dużej patelni rozgrzewamy połowę masła i wrzucamy połowę obgotowanych pierożków. Podsmażamy je do momentu, aż nabiorą złotego koloru, po czym posypujemy posiekanymi ziołami. Tak samo postępujemy z resztą pierogów. Przed podaniem posypujemy je jeszcze posiekanymi ziołami.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Katarzyna Bukowska

Zobacz wszystkie przepisy

Desery

KOKOSOWY RYŻ Z MANGO I CHRUPIĄCĄ POSYPKĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 50 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

INDYK W SOSIE ORZECHOWYM Z SURÓWKĄ Z CUKINII, MARCHEWKI I OGÓRKA

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Dania główne

SAŁATKA Z MAKARONEM SOBA, CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI I SOSEM SEZAMOWYM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

ROZGRZEWAJĄCY DAL Z CZARNEJ SOCZEWICY

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra