Sposób przygotowania
Ciasto:
Na stolnicy mieszamy ze sobą mąkę i sól. Tworzymy z mąki kopczyk, po czym w jego środku formujemy zagłębienie. Do niego wlewamy stopione masło i bardzo gorącą (prawie wrzącą) wodę. Na początku nożem zagarniamy mąkę do wody, a gdy tylko będziemy w stanie dotykać ciasta bez oparzenia się zaczynamy zagniatać je dłonią. Zagniatamy do momentu, aż ciasto będzie bardzo gładkie i elastyczne. Nie może być zbyt suche i twarde! Jeśli zajdzie potrzeba możemy dolać odrobinę wody. Kulę z ciasta zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na min. 20 minut by odpoczęło.
Gdy ciasto wypoczęło, a farsz jest gotowy wałkujemy ciasto na cieniutki placek (1-2mm grubości). Należy pamiętać, by podsypywać blat mąką, dzięki czemu ciasto nie przyklei się do niego. Z góry podsypujemy zdecydowanie skąpiej – pierogi będą się lepiej sklejały.
Przy pomocy szklanki lub foremki wycinamy koła z ciasta. Na każdym kółku układamy około łyżeczki farszu, dokładnie sklejamy brzegi i wykańczamy je ozdobną falbanką.
Gdy wszystkie pierożki są przygotowane gotujemy je partiami w mocno osolonym wrzątku. Gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy je około 1-2 minut.
Wyławiamy je łyżką cedzakową na dużą blachę i odstawiamy, by trochę wyschły.
Farsz:
Kaszę gryczaną wsypujemy do rondelka i gotujemy w osolonym wrzątku (proporcje – na 1 porcję kaszy 2 porcje wody) przez około 15 minut – pod przykryciem na wolnym ogniu.
W tym czasie obieramy i drobno siekamy cebulę. Smażymy ją powoli na rozgrzanym oleju. Posypujemy łyżeczką cukru, by ładniej się skarmelizowała. Gdy zaczyna się robić złota dodajemy pestki słonecznika i razem smażymy, aż wszystko nabierze pięknego koloru i aromatu.
Biały ser przeciskamy przez praskę lub dokładnie ucieramy widelcem. Dodajemy do niego podsmażoną cebulkę ze słonecznikiem, ugotowaną kaszę (powinna wchłonąć całą wodę), posiekaną drobniutko natkę pietruszki i koperek, skórkę otartą z połowy cytryny oraz sól i sporo świeżo mielonego pieprzu. Gdy wyrobimy nadzienie należy go spróbować, po czym ewentualnie ponownie doprawić i wymieszać z surowym jajkiem.
Serwowanie:
Na dużej patelni rozgrzewamy połowę masła i wrzucamy połowę obgotowanych pierożków. Podsmażamy je do momentu, aż nabiorą złotego koloru, po czym posypujemy posiekanymi ziołami. Tak samo postępujemy z resztą pierogów. Przed podaniem posypujemy je jeszcze posiekanymi ziołami.