PRZYGOTOWANIE
Kaszę bulgur gotujemy w osolonej wodzie w proporcji 2:1 (2 porcje wody na 1 porcję kaszy). Garnek przykrywamy i gotujemy kaszę na wolnym ogniu przez około 12 minut.
Oliwę rozgrzewamy na patelni, pora siekamy drobniutko i smażymy na niedużym ogniu na lekko złoty kolor. Następnie dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku i smażymy jeszcze 1-2 minuty.
Podsmażone warzywa przekładamy do miski, a na patelnię trafiają lekko posiekane pistacje i całe orzeszki piniowe. Gdy zaczną nabierać złotego koloru i pięknie pachnieć zdejmujemy je do miski z porem.
Dodajemy pokruszony ser feta, posiekane zioła, pastę tahini, kumin, paprykę, cynamon, rodzynki i dużo świeżo mielonego pieprzu. Wsypujemy ugotowaną na sypko kaszę, mieszamy i próbujemy. Jeżeli trzeba doprawiamy do smaku – solą i pieprzem.
Z każdego pomidora odkrawamy sam wierzch. Następnie łyżką wydrążamy miąższ – na tyle ostrożnie, by nie uszkodzić zewnętrznej warstwy.
Pomidory napełniamy nadzieniem z kaszy i układamy na blasze. Nadzienia nie należy zbytnio uciskać i wkładać go zbyt dużo, bo pomidory w trakcie pieczenia mogą popękać. Jeżeli chcemy, by nadzienie się lekko zarumieniło – nie przykrywamy pomidorów odkrojonymi wierzchami. Danie będzie pięknie wyglądało na blasze jeżeli gałązki pomidorów również ułożymy między pomidorami.
Pomidory lekko skrapiamy oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200oC na około 20 minut.