• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

POMIDORY FASZEROWANE KASZĄ BULGUR Z PISTACJAMI, ZIOŁAMI I ROZGRZEWAJĄCYMI PRZYPRAWAMI

Autor

Katarzyna Bukowska

Pasjonatka gotowania

czas wykonania: 30 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki

  • 100 g kaszy bulgur
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mały por
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ szklanki obranych pistacji
  • ¼ szklanki orzechów piniowych
  • 50 g sera feta
  • 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 łyżki posiekanej mięty
  • 1 łyżka tahini
  • ¼ łyżeczki kuminu
  • ¼ łyżeczki słodkiej papryki
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 2-3 łyżki rodzynków
  • 6-8 pomidorów
  • sól i świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE

Kaszę bulgur gotujemy w osolonej wodzie w proporcji 2:1 (2 porcje wody na 1 porcję kaszy). Garnek przykrywamy i gotujemy kaszę na wolnym ogniu przez około 12 minut.

Oliwę rozgrzewamy na patelni, pora siekamy drobniutko i smażymy na niedużym ogniu na lekko złoty kolor. Następnie dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku i smażymy jeszcze 1-2 minuty.

Podsmażone warzywa przekładamy do miski, a na patelnię trafiają lekko posiekane pistacje i całe orzeszki piniowe. Gdy zaczną nabierać złotego koloru i pięknie pachnieć zdejmujemy je do miski z porem.

Dodajemy pokruszony ser feta, posiekane zioła, pastę tahini, kumin, paprykę, cynamon, rodzynki i dużo świeżo mielonego pieprzu. Wsypujemy ugotowaną na sypko kaszę, mieszamy i próbujemy. Jeżeli trzeba doprawiamy do smaku – solą i pieprzem.

Z każdego pomidora odkrawamy sam wierzch. Następnie łyżką wydrążamy miąższ – na tyle ostrożnie, by nie uszkodzić zewnętrznej warstwy.

Pomidory napełniamy nadzieniem z kaszy i układamy na blasze. Nadzienia nie należy zbytnio uciskać i wkładać go zbyt dużo, bo pomidory w trakcie pieczenia mogą popękać. Jeżeli chcemy, by nadzienie się lekko zarumieniło – nie przykrywamy pomidorów odkrojonymi wierzchami. Danie będzie pięknie wyglądało na blasze jeżeli gałązki pomidorów również ułożymy między pomidorami.

Pomidory lekko skrapiamy oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200oC na około 20 minut.

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Katarzyna Bukowska

Zobacz wszystkie przepisy

Desery

KOKOSOWY RYŻ Z MANGO I CHRUPIĄCĄ POSYPKĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 50 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

INDYK W SOSIE ORZECHOWYM Z SURÓWKĄ Z CUKINII, MARCHEWKI I OGÓRKA

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Dania główne

SAŁATKA Z MAKARONEM SOBA, CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI I SOSEM SEZAMOWYM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

ROZGRZEWAJĄCY DAL Z CZARNEJ SOCZEWICY

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra