• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

MINI DONUTY SMAŻONE, ORZECHOWE

Autor

Katarzyna Bukowska

Pasjonatka gotowania

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Ciasto:

  • 1/3 szklanki masła orzechowego
  • 2 jajka
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 laska wanilii
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki maślanki
  • 1 1/3 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa:

  • 50 g miękkiego masła
  • ¾ szklanki masła orzechowego
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • ¼ szklanki śmietany 30-36%
  • 1 szczypta soli
  • mleko

Karmelizowane orzechy:

  • 1 ½ szklanki orzeszków ziemnych prażonych niesolonych
  • 6 łyżek cukru
  • 1 czubata łyżka miękkiego masła
  • ¼ szklanki wody
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1-2 szczypty soli

Ciasto

Masło orzechowe ucieramy z jajkiem i brązowym cukrem. 

Dodajemy śmietanę i nasionka wyskrobane z przeciętej na pół laski wanilii oraz sól. Ponownie miksujemy.

Wlewamy maślankę, dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy krótko ostatni raz. 

Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego (lub torebki strunowej z odciętym rożkiem) ze średnicą otworu około 0,5 cm. 

Na przygotowany arkusz papieru do pieczenia wyciskamy niewielkie okręgi z ciasta. Po wyciśnięciu ok. 5 okręgów odcinamy kwadraciki z papieru i przechodzimy do smażenia. Kolejną porcję ciasta wyciskamy dopiero, gdy pierwsza porcja kończy się smażyć. 

Na rozgrzany tłuszcz (olej rzepakowy lub smalec) wkładamy po kilka pączków – razem z papierem, który w trakcie smażenia sam się odklei. Wyławiamy kawałki papieru, a pączki smażymy z obu stron. Przez zawartość masła orzechowego pączki będą miały nieco ciemniejszy kolor niż te tradycyjne i należy je smażyć chwilę dłużej. 

Polewa 

Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy masło orzechowe, cukier puder, śmietanę kremówkę i sól, po czym miksujemy przez około 2-3 minuty. 

Gdy krem jest już puszysty oceniamy konsystencję. Jeśli masa jest zbyt gęsta powoli dolewamy mleko i mieszamy.

Karmelizowane orzechy

Orzechy wsypujemy na patelnię, dodajemy cukier, masło i wodę. Patelnię stawiamy na średnim ogniu i czekamy. Masło powinno zacząć się topić, a cukier połączyć w wodą.

Gdy syrop zacznie się gotować i gęstnieć zaczynamy go obserwować. Karmel powinien pozostać złoty, ewentualnie ciemno-złoty, ale nie brązowy, gdyż może zrobić się gorzki. Patelnię zdejmujemy z ognia, gdy karmel osiągnie pożądany kolor.

Obtaczamy orzechy w gęstym karmelu, wysypujemy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko posypujemy cynamonem i nieco mocniej solą. Zostawiamy do ostygnięcia.

Usmażone mini donuty polewamy sosem orzechowym (możemy je też zanurzać w polewie) i obsypujemy orzechami. Część z nich możemy posiekać, by uzyskać ciekawszy wygląd i konsystencję.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Katarzyna Bukowska

Zobacz wszystkie przepisy

Desery

KOKOSOWY RYŻ Z MANGO I CHRUPIĄCĄ POSYPKĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 50 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

INDYK W SOSIE ORZECHOWYM Z SURÓWKĄ Z CUKINII, MARCHEWKI I OGÓRKA

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Dania główne

SAŁATKA Z MAKARONEM SOBA, CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI I SOSEM SEZAMOWYM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

ROZGRZEWAJĄCY DAL Z CZARNEJ SOCZEWICY

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra