Przygotowanie:
Zaczynamy od namoczenia pieczywa w mleku,odkrawamy skórkę, rwiemy na mniejsze kawałki i zalewamy mlekiem. Do dużej miski dodajemy mielone mięso, rozdrobnioną surową kiełbaskę pozbawioną otoczki, 5 łyżek startego Parmigiano Reggiano, jajko, przeciśnięty ząbek czosnku, odrobinę soli, pieprzu, porwaną bazylię oraz pieczywo wcześniej odciśnięte. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy i formujemy pulpeciki o tej samej wielkości.
Na dużą patelnię dodajemy kilka łyżek oliwy, pokrojone w drobną kostkę: cebulę, marchew, chilli oraz czosnek,podsmażamy i dodajemy pulpeciki,smażymy na złoto z każdej strony, a następnie zalewamy winem. Po paru minutach dodajemy passatę pomidorową, mieszamy i pokrywamy, zostawiając na około 15-20 minut.
Pulpeciki są gotowe, sos gęsty – serwujemy oprószając na koniec Parmigiano Reggiano.