• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

Pulpeciki z sosem pomidorowym

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 30 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 300-400 g mielonego mięsa
  • 1 surowa kiełbaska
  • 2 kromki pieczywa
  • 1 szklanka mleka
  • kilka liści bazyli
  • 5 łyżek Parmigiano Reggiano
  • 1 jajko
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Sos:

  • cebula
  • marchewka
  • chilli
  • czosnek
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 400 g passaty pomidorowej
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Zaczynamy od namoczenia pieczywa w mleku,odkrawamy skórkę, rwiemy na mniejsze kawałki i zalewamy mlekiem. Do dużej miski dodajemy mielone mięso, rozdrobnioną surową kiełbaskę pozbawioną otoczki, 5 łyżek startego Parmigiano Reggiano, jajko, przeciśnięty ząbek czosnku, odrobinę soli, pieprzu, porwaną bazylię oraz pieczywo wcześniej odciśnięte. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy i formujemy pulpeciki o tej samej wielkości.

Na dużą patelnię dodajemy kilka łyżek oliwy, pokrojone w drobną kostkę: cebulę, marchew, chilli oraz czosnek,podsmażamy i dodajemy pulpeciki,smażymy na złoto z każdej strony, a następnie zalewamy winem. Po paru minutach dodajemy passatę pomidorową, mieszamy i pokrywamy, zostawiając na około 15-20 minut.

Pulpeciki są gotowe, sos gęsty – serwujemy oprószając na koniec Parmigiano Reggiano.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Desery

SARDYŃSKIE CIASTECZKA FASZEROWANE RICOTTĄ I MIODEM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra