• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

ROZGRZEWAJĄCY DAL Z CZARNEJ SOCZEWICY

Autor

Katarzyna Bukowska

Pasjonatka gotowania

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: średni

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • ½ łyżeczki kuminu (w ziarnach)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżego, startego imbiru
  • 1 ostra papryczka
  • 1 łyżeczka garam masala
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 szklanka drobnej czarnej soczewicy
  • 4-5 szklanek wody
  • sól

Po podania:

  • 1 limonka
  • 5-6 łyżek śmietany 36%
  • 1 garść natki kolendry

PRZYGOTOWANIE

W dużym garnku rozgrzewamy masło, a gdy będzie gorące wrzucamy na nie posiekaną drobno cebulę, liść laurowy i nasiona kuminu. Smażymy aż cebula zacznie nabierać lekko złotego koloru.

Kolejne do garnka trafiają: przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, starty imbir i drobno posiekana papryczka (do smaku). Smażymy minutę, po czym wsypujemy przyprawy – garam masala, mieloną kolendrę i kurkumę. Smażymy jeszcze pół minuty.

Teraz do garnka wlewamy krojone pomidory i mieszamy odrywając wszystkie podsmażone kawałeczki od dna. Następnie dokładamy fasolę z puszki, opłukaną na sitku soczewicę oraz wlewamy wodę i solimy (na początek 4 szklanki wody i 1 łyżeczka soli). Garnek przykrywamy, a danie gotujemy na wolnym ogniu przez około 40 minut, mieszając od czasu do czasu.

Gdy soczewica osiągnie pożądaną miękkość możemy dolać nieco wody, by lekko rozrzedzić danie, po czym wyjmujemy liść laurowy, a około 1-2 szklanek dalu przekładamy do blendera i miksujemy na gładko. Krem z soczewicy wraca do garnka, całość mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku.

Dal nakładamy do miseczek, na każdej porcji układamy po łyżce gęstej śmietany, ćwiartkę limonki i liście kolendry.

Można podawać z ryżem (białym lub brązowym) i chlebkami naan.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Katarzyna Bukowska

Zobacz wszystkie przepisy

Desery

KOKOSOWY RYŻ Z MANGO I CHRUPIĄCĄ POSYPKĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 50 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

INDYK W SOSIE ORZECHOWYM Z SURÓWKĄ Z CUKINII, MARCHEWKI I OGÓRKA

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Dania główne

SAŁATKA Z MAKARONEM SOBA, CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI I SOSEM SEZAMOWYM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Katarzyna Bukowska

Desery

JABŁKA ZAPIEKANE Z CZEKOLADOWO-ORZECHOWĄ OWSIANKĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Katarzyna Bukowska

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra