Sposób przygotowania:
Sałatka
Czerwoną kapustę drobno szatkujemy, a marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach. Z oleju sezamowego, octu, sosu sojowego, 1 łyżki miodu, startego imbiru i płatków chilli przygotowujemy sos. Doprawiamy do smaku solą i ewentualnie większą ilością miodu. Dokładnie pokrywamy surówkę sosem i odstawiamy do lodówki, by smaki się przegryzły.
Sos
Do kielicha blendera wrzucamy miąższ awokado, jogurt, majonez, lekko przesiekaną kolendrę, skórkę otartą z limonki i jej sok oraz pokrojoną drobno ostrą papryczkę. Blendujemy na gładko i jeśli sos jest zbyt gęsty rozrzedzamy go lekko wodą, aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Doprawiamy do smaku solą i ewentualnie odrobiną miodu.
Ryba
Filety z dobrej, białej ryby osuszamy ręcznikiem papierowym i równomiernie oprószamy przyprawami i mąką. Jeśli mamy na tyle dużą patelnię, by zmieścić wszystkie kawałki ryby na raz rozgrzewamy na niej cały tłuszcz – 2 łyżki masła i 2 łyżki oliwy. Jeśli nie, smażymy rybę partiami i dajemy tylko część tłuszczu. Rybę obsmażamy krótko z obu stron na dość mocnym ogniu, aż zrobi się złocista i lekko chrupiąca z zewnątrz, a w środku pozostanie soczysta.
Dodatki
Tortille pszenne podgrzewamy i lekko zrumieniamy na suchej lub delikatnie spryskanej oliwą patelni. Każdą składamy w kształt łódeczki, napełniamy porcją chrupiącej surówki, gorącej ryby (którą dobrze skropić lekko limonką), polewamy sosem i układamy na wierzchu ulubione dodatki.