• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
rybne taco

Rybne tacos z chrupiącą surówką i zielonym sosem

Autor

Katarzyna Bukowska

Pasjonatka gotowania

czas wykonania: 40 min

poziom trudniości: łatwy

Surówka:

  • ½ główki czerwonej kapusty
  • 2 duże marchewki
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki octu z cydru, białego wina lub jabłkowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1-2 łyżki miodu
  • ¼ - ½ łyżeczki płatków chilli
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • sól

Sos:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • ½ pęczka kolendry
  • 1 limonka
  • ¼ – ½ ostrej zielonej papryczki
  • 1-2 łyżki wody
  • sól

Ryba:

  • 4 filety białej ryby dobrej jakości
  • ½ łyżeczki: soli,kuminu, słodkiej papryki, czosnku granulowanego, świeżo mielonego pieprzu

Dodatki:

  • małe tortille pszenne
  • dojrzałe awokado
  • natka kolendry
  • prażony sezam i orzeszki ziemne
  • limonka

Sposób przygotowania:

Sałatka

Czerwoną kapustę drobno szatkujemy, a marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach. Z oleju sezamowego, octu, sosu sojowego, 1 łyżki miodu, startego imbiru i płatków chilli przygotowujemy sos. Doprawiamy do smaku solą i ewentualnie większą ilością miodu. Dokładnie pokrywamy surówkę sosem i odstawiamy do lodówki, by smaki się przegryzły.

Sos

Do kielicha blendera wrzucamy miąższ awokado, jogurt, majonez, lekko przesiekaną kolendrę, skórkę otartą z limonki i jej sok oraz pokrojoną drobno ostrą papryczkę. Blendujemy na gładko i jeśli sos jest zbyt gęsty rozrzedzamy go lekko wodą, aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Doprawiamy do smaku solą i ewentualnie odrobiną miodu.

Ryba

Filety z dobrej, białej ryby osuszamy ręcznikiem papierowym i równomiernie oprószamy przyprawami i mąką. Jeśli mamy na tyle dużą patelnię, by zmieścić wszystkie kawałki ryby na raz rozgrzewamy na niej cały tłuszcz – 2 łyżki masła i 2 łyżki oliwy. Jeśli nie, smażymy rybę partiami i dajemy tylko część tłuszczu. Rybę obsmażamy krótko z obu stron na dość mocnym ogniu, aż zrobi się złocista i lekko chrupiąca z zewnątrz, a w środku pozostanie soczysta.

Dodatki

Tortille pszenne podgrzewamy i lekko zrumieniamy na suchej lub delikatnie spryskanej oliwą patelni. Każdą składamy w kształt łódeczki, napełniamy porcją chrupiącej surówki, gorącej ryby (którą dobrze skropić lekko limonką), polewamy sosem i układamy na wierzchu ulubione dodatki.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Katarzyna Bukowska

Zobacz wszystkie przepisy

Desery

KOKOSOWY RYŻ Z MANGO I CHRUPIĄCĄ POSYPKĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 50 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

INDYK W SOSIE ORZECHOWYM Z SURÓWKĄ Z CUKINII, MARCHEWKI I OGÓRKA

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Dania główne

SAŁATKA Z MAKARONEM SOBA, CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI I SOSEM SEZAMOWYM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

ROZGRZEWAJĄCY DAL Z CZARNEJ SOCZEWICY

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra