• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
SAŁATKA NICEJSKA Z TUŃCZYKIEM I MŁODYMI ZIEMNIAKAMI

SAŁATKA NICEJSKA Z TUŃCZYKIEM I MŁODYMI ZIEMNIAKAMI

Autor

Katarzyna Bukowska

Pasjonatka gotowania

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 10 młodych, niedużych ziemniaków
  • 2 garście zielonej fasolki szparagowej
  • 3 jajka
  • 4 łyżki octu (jabłkowego lub winnego)
  • 1 ½ łyżki miodu
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • ¼ - ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 3 fileciki anchois
  • 2 puszki tuńczyka w oliwie z oliwek Rio Mare
  • 1 garść czarnych oliwek
  • 2 garście małych pomidorków
  • 2 łyżki kaparów
  • natka pietruszki

SAŁATKA NICEJSKA Z TUŃCZYKIEM I MŁODYMI ZIEMNIAKAMI

PRZYGOTOWANIE

Młode ziemniaki szorujemy dokładnie, płuczemy i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. W tym samym czasie zagotowujemy osoloną wodę w drugim garnku i gdy zacznie wrzeć wrzucamy do niej fasolkę szparagową (oczyszczoną i z poobcinanymi końcówkami) oraz jajka. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Gotujemy 5 minut. Odcedzamy ziemniaki, fasolkę i jajka przekładamy na durszlak i przelewamy krótko zimną wodą. Ziemniaki kroimy na ćwiartki, układamy na półmisku razem z fasolką.

Przygotowujemy sos – mieszamy na gładko ocet, miód, oliwę z oliwek, musztardę, sól i pieprz. Dodajemy również drobniutko posiekane anchois. Połową gotowego sosu oblewamy ciepłe ziemniaki i fasolkę. Na warzywach układamy odsączonego tuńczyka, oliwki, pokrojone na pół pomidorki i kapary.

Wszystko skrapiamy resztą sosu i dekorujemy natką pietruszki.

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Katarzyna Bukowska

Zobacz wszystkie przepisy

Desery

KOKOSOWY RYŻ Z MANGO I CHRUPIĄCĄ POSYPKĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 50 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

INDYK W SOSIE ORZECHOWYM Z SURÓWKĄ Z CUKINII, MARCHEWKI I OGÓRKA

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Dania główne

SAŁATKA Z MAKARONEM SOBA, CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI I SOSEM SEZAMOWYM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

ROZGRZEWAJĄCY DAL Z CZARNEJ SOCZEWICY

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra