• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

SŁODKO-SŁONE PUSZYSTE RACUSZKI Z BATATAMI Z ORZECHOWYM SOSEM KARMELOWYM

Autor

Katarzyna Bukowska

Pasjonatka gotowania

czas wykonania: 40 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki na placuszki

  • 2-3 małe bataty, upieczone do miękkości
  • 1 ¾ szklanki maślanki
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 pomarańcza
  • 1 ¾ szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki imbiru
  • masło do smażenia

Składniki na sos karmelowy

  • 200g cukru
  • 100g miękkiego masła
  • 150g orzechów włoskich lub pekan
  • 200ml śmietany kremówki (30-36%)

PRZYGOTOWANIE PLACUSZKÓW

Miąższ upieczonych, miękkich batatów przekładamy do miski i blendujemy. Powinniśmy otrzymać ¾ szklanki piure.

Do batatów dodajemy maślankę, jajka, esencją waniliową i skórkę otartą z pomarańczy i blendujemy na gładką masę.

W drugiej misce mieszamy przy pomocy trzepaczki mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, brązowy cukier, sól, cynamon, gałkę muszkatołową i imbir.

Do składników suchych wlewamy mokre i mieszamy wszystko łyżką tylko do momentu połączenia składników. Masę odstawiamy na 15 minut. Masa po tym czasie nabierze wyraźnie puszystości, w jej strukturze pojawią się bąbelki powietrza – teraz nie należy już jej mieszać.

Placuszki smażymy na średnio rozgrzanej patelni na maśle. Równe porcje ciasta wylewamy na rozgrzane masło, smażymy z jednej strony aż na powierzchni pojawią się bąbelki powietrza, następnie przewracamy i smażymy na złoto. Większe placuszki będą oczywiście wymagały nieco dłuższego czasu smażenia.

PRZYGOTOWANIE SOSU

Cukier wsypujemy do garnka i podgrzewamy na średnim ogniu. Nie mieszamy, ani nie dotykamy cukru! Gdy zacznie przybierać postać przezroczystego syropu możemy lekko pokręcić garnkiem, by przemieszać jego zawartość.

Gdy karmel zacznie nabierać lekko złotego koloru zaczynamy go uważnie obserwować, bo od teraz sprawy będą posuwały się zacznie szybciej. Karmel musi nabrać złotego koloru. Jeżeli dojdzie do koloru brązowego, lub ciemnobrązowego może być gorzki.

Na tym etapie dodajemy masło oraz posiekane orzechy. Karmel zacznie bulgotać, ale mieszamy go cierpliwie, aż masło połączy się z cukrem. Gotujemy na małym ogniu przez 2-3 minuty, po czym dolewamy śmietankę i ostatni raz zagotowujemy.

Jeżeli z sosu karmelowego chcemy zrobić solony karmel to wystarczy dodać teraz sól morską (do smaku) i wymieszać.

 

Usmażone placuszki układamy na talerzach i polewamy sosem karmelowym. Sos możemy również przelać do sosjerki i postawić obok półmiska pełnego racuszków.

 

Zachęcamy do zapoznania się z najnowszą ofertą warsztatów kulinarnych w Akademii Kulinarnej Whirlpool.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Katarzyna Bukowska

Zobacz wszystkie przepisy

Desery

KOKOSOWY RYŻ Z MANGO I CHRUPIĄCĄ POSYPKĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 50 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

INDYK W SOSIE ORZECHOWYM Z SURÓWKĄ Z CUKINII, MARCHEWKI I OGÓRKA

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Dania główne

SAŁATKA Z MAKARONEM SOBA, CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI I SOSEM SEZAMOWYM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

ROZGRZEWAJĄCY DAL Z CZARNEJ SOCZEWICY

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra