• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

SMAŻONE PIEROGI Z RYBĄ I SŁODKIM CHILLI

Autor

Katarzyna Bukowska

Pasjonatka gotowania

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Sos chilli:

  • ½ szklanki octu ryżowego
  • ¾ szklanki wody
  • 2/3 szklanki cukru
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2-3 łyżki sambal oelek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Farsz:

  • 500 g fileta z białej ryby (np. polędwica z dorsza)
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 cebula
  • 1 czubata łyżka startego imbiru
  • 3 łyżki sezamu
  • ½ szklanki zielonego groszku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu ryżowego lub soku z limonki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Sposób przygtowania:

Sos chilli:

Ocet ryżowy, wodę, cukier, drobniutko posiekane ząbki czosnku oraz sos sojowy umieszczamy w garnuszku i gotujemy około 2 minut na średnim ogniu.

Po tym czasie dodajemy również sambal oelek i gotujemy jeszcze 3-4 minuty aż sos zgęstnieje.

Mąkę ziemniaczaną i 2 łyżki wody łączymy i ciągle mieszając wlewamy do sosu. Zmniejszamy ogień do małego i gotujemy często mieszając aż sos zrobi się gęsty. 

Jeśli sos wymaga tego doprawiamy go do smaku – sosem sojowym lub solą, szczyptą pieprzu kajeńskiego.

Farsz:

Rybę dokładnie odciskamy z wody, upewniamy się, że nie ma ości po czym kroimy w bardzo drobną kostkę. Przekładamy do miski.

Na patelni rozgrzewamy olej z prażonego sezamu, a na nim podsmażamy drobno posiekaną cebulkę. Gdy zacznie nabierać lekko złotego koloru dodajemy do niej starty imbir, sezam i zielony groszek. Smażymy jeszcze 1-2 minuty na niezbyt dużym ogniu, po czym dodajemy do przygotowanej ryby.

Do miski wędrują jeszcze sos sojowy, mąka ziemniaczana (jeśli ryba jest bardzo sucha to wystarczy 1 łyżka), ocet ryżowy lub sok z limonki, cukier i jajko. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym dokładnie wyrabiamy. 

Ciasto:

Na stolnicy mieszamy ze sobą mąkę i sól. Tworzymy z mąki kopczyk, po czym w jego środku formujemy zagłębienie. Do niego wlewamy oliwę i bardzo gorącą (prawie wrzącą) wodę. Na początku nożem zagarniamy mąkę do wody, a gdy tylko będziemy w stanie dotykać ciasta bez oparzenia się zaczynamy zagniatać je dłonią. Zagniatamy do momentu, aż ciasto będzie bardzo gładkie i elastyczne. Nie może być zbyt suche i twarde! Kulę z ciasta zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na min. 20 minut by odpoczęło.

Gdy ciasto wypoczęło, a farsz jest gotowy wałkujemy ciasto na cienki placek (1-2mm grubości). Należy pamiętać, by podsypywać blat mąką, dzięki czemu ciasto nie przyklei się do niego. Z góry podsypujemy zdecydowanie skąpiej – pierogi będą się lepiej sklejały.

Z ciasta wykrawamy kwadraty (o boku około 6-7 cm), każdy z nich układamy na dłoni, do środka wkładamy około łyżeczki farszu i bardzo dokładnie je sklejamy. Szczególnie w przypadku pierogów smażonych na oleju ważne jest, by miały bardzo dobrze sklejone brzegi. Farsz, który wydostanie się do rozgrzanego tłuszczu może powodować jego strzelanie i boleśnie nas oparzyć! Na sklejonym pierożku możemy zrobić ozdobną falbankę, a gdy wszystkie będą gotowe możemy przejść do smażenia. 

Na rozgrzanym tłuszczu (około 170-180 st. C) układamy partiami pierogi i smażymy je około 2-3 minut, aż nabiorą pięknego, złotego koloru. Wyławiamy je i układamy na ręcznikach papierowych.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Katarzyna Bukowska

Zobacz wszystkie przepisy

Desery

KOKOSOWY RYŻ Z MANGO I CHRUPIĄCĄ POSYPKĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 50 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

INDYK W SOSIE ORZECHOWYM Z SURÓWKĄ Z CUKINII, MARCHEWKI I OGÓRKA

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Dania główne

SAŁATKA Z MAKARONEM SOBA, CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI I SOSEM SEZAMOWYM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

ROZGRZEWAJĄCY DAL Z CZARNEJ SOCZEWICY

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra