TACOS LIMONKOWE Z KURCZAKIEM
PRZYGOTOWANIE
Kurczak
Mięso z kurczak wkładamy do szerokiego naczynia. Pierś z kurczaka kroimy na połowę, tak by była grubości udek.
Wprost na kurczaka ścieramy skórkę z półtorej limonki, wyciskamy sok ze wszystkich owoców (limonki należy mocno wymasować przed krojeniem, by oddały więcej soku), dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekaną ostrą papryczkę (ilość dostosujmy do własnych upodobań) oraz natkę kolendry i kumin. Dolewamy oliwę oraz miód i wszystko dobrze wmasowujemy w kurczaka.
Naczynie przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Kurczak powinien marynować się minimum kilka godzin, chociaż polecam całą noc.
Gdy mięso przeszło smakami marynaty należy je zgrillować lub usmażyć na patelni. Można również piec je długo w niskiej temperaturze w piekarniku. Wyjmujemy mięso z marynaty, delikatnie osuszamy ręcznikami papierowymi i solimy.
Pamiętajmy, że pierś z kurczaka należy grillować lub smażyć krócej niż mięso z udka, ponieważ ma znacznie mniej tłuszczu i niechcący możemy zbytnio wysuszyć mięso. Pierś z kurczaka należy grillować około 4 minut z każdej strony, udko około 5-6 minut.
Po przygotowaniu całości mięsa układamy je na desce do krojenia i czekamy około 5 minut zanim zaczniemy je kroić, by wszystkie soki pozostały w mięsie.
Gdy kurczak odpocznie kroimy je ostrym nożem w cienkie paski.
Piklowana cebulka:
Czerwone cebule obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Najłatwiej zrobić to przy pomocy mandoliny. Cebule wkładamy do dużego szklanego słoja.
W garnku zagotowujemy wodę, oba rodzaje octu, miód i sól.
Cebulę zalewamy wrzącą zalewą i dokładnie dociskamy, by wszystkie krążki pozostały zanurzone.
Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, a po tym czasie cieniutkie krążki cebuli powinny już przejść aromatami marynaty i zmięknąć.
Surówka
Białą i czerwoną kapustę szatkujemy cienko przy pomocy mandoliny lub noża. Wrzucamy ją do dużej miski.
Obieramy marchewkę i ścieramy ją na grubych oczkach tarki lub ponownie używamy mandoliny z opcją krojenia w słupki. Mieszamy z kapustą.
Drobno siekamy kolendrę, a sezam prażymy na suchej patelni i dodajemy do warzyw razem z sokiem z dwóch limonek, oliwą i miodem. Całość mieszamy, przyprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, po czym przez 1-2 minuty surówkę ściskamy w dłoniach, by sos lepiej wszedł w warzywa.
Sos z awokado
Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę, a miąższ łyżką przekładamy do blendera. Dodajemy ząbek czosnku, lekko przesiekaną natkę kolendry, jogurt, skórkę otartą z 1 limonki oraz sok z 1 owocu, 1 łyżeczkę ostrego sosu i pół łyżeczki soli. Wszystko blendujemy na gładko i próbujemy. Jeżeli sos tego wymaga dodajemy więcej soku z limonki, ostrego sosu lub soli. Możemy przyprawić go również lekko miodem.
Przy ciągle włączonym blenderze dolewamy do sosu cienką strużką oliwę z oliwek oraz około pół szklanki wody. Wodę dolewamy do momentu aż osiągniemy pożądaną konsystencję.
Kompozycja:
Tortille podgrzewamy według własnych preferencji. Jeśli chcemy, by pozostały miękkie podgrzewamy je po kilka sekund w mikrofali. Jeżeli wolimy chrupiące placki układamy je na kilka sekund na suchej, gorącej patelni.
Na przygotowanej tortilli układamy porcję kurczaka (mieszając mięso z piersi z mięsem z udka), odrobinę piklowanej cebulki, porcję chrupiącej surówki, a wszystko skrapiamy łyżką lub dwiema sosu z awokado. Podajemy i jemy od razu.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.