• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
TAJSKA ZUPA Z KURCZAKIEM I CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI

TAJSKA ZUPA Z KURCZAKIEM I CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI

Autor

Katarzyna Bukowska

Pasjonatka gotowania

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 800 ml mleka kokosowego
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 1 ostra papryczka
  • 4-5 liści limonki kaffir (mrożone lub suszone)
  • 1 bulwa trawy cytrynowej
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 średnie marchewki
  • 2 garście zielonej fasolki szparagowej
  • 1 cukinia
  • 1 limonka
  • 1 garść kolendry
  • sól

TAJSKA ZUPA Z KURCZAKIEM I CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI

PRZYGOTOWANIE

W dużym garnku rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w cienkie piórka, tylko do czasu aż zrobi się lekko szklista. Dosypujemy kurkumę i smażymy kilka dodatkowych sekund, by przyprawa uwolniła aromat.

Do garnka wlewamy mleko kokosowe oraz bulion.

Pokrojone w plasterki ząbki czosnku, imbir oraz ostrą papryczkę (dodawać według smaku – mniej niż całą jeśli nie lubimy bardzo pikantnego), a także liście limonki kaffir i lekko roztłuczoną bulwę trawy cytrynowej zawijamy w gazę i związujemy. Wrzucamy do zupy. Dzięki temu łatwiej będzie nam pozbyć się wszystkich przypraw przed serwowaniem.

Do zupy dodajemy również sos rybny i brązowy cukier, po czym gotujemy ją około 20 minut.  W tym czasie kroimy kurczaka w cienkie paski, po czym dodajemy do zupy i gotujemy około 5 minut.

Obrane marchewki kroimy w zapałki, oczyszczamy fasolkę szparagową i jeśli jest długa kroimy ją w mniejsze części, cukinię kroimy w półplasterki.

Warzywa dodajemy do zupy i gotujemy kolejne 5-8 minut. Muszą ugotować się, ale nadal pozostać chrupiące. Na koniec zawartość garnka przyprawiamy skórką startą z całej limonki, sokiem z około połowy owocu oraz ewentualnie solą i cukrem.

Gotową zupę posypujemy natką kolendry. Danie możemy podawać samo lub z makaronem ryżowym, ewentualnie ugotowanym ryżem.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Katarzyna Bukowska

Zobacz wszystkie przepisy

Desery

KOKOSOWY RYŻ Z MANGO I CHRUPIĄCĄ POSYPKĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 50 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

INDYK W SOSIE ORZECHOWYM Z SURÓWKĄ Z CUKINII, MARCHEWKI I OGÓRKA

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Dania główne

SAŁATKA Z MAKARONEM SOBA, CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI I SOSEM SEZAMOWYM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

ROZGRZEWAJĄCY DAL Z CZARNEJ SOCZEWICY

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra