TOSTY Z AWOKADO, GRILLOWANYMI POMIDORAMI I JAJKAMI PRZEPIÓRKI
PRZYGOTOWANIE
Dojrzałe pomidory przekrawamy wzdłuż na pół i grillujemy na patelni grillowej lub na kratce piekarnika. Możemy przed grillowaniem delikatnie skropić je oliwą i przyprawić solą oraz pieprzem.
W tym czasie przy pomocy pędzelka smarujemy delikatnie kromki chleba oliwą i podsmażamy je partiami na rozgrzanej patelni na złoto i chrupiąco.
Każde awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę, a miąższ przekładamy do miski. Przy pomocy widelca rozgniatamy awokado na gładko. Doprawiamy je do smaku cytryną oraz pieprzem kajeńskim.
Ostatni krok to usmażenie jajek. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy z oliwek i ostrożnie wybijamy kilka jajek. Delikatnie solimy i pieprzymy. Smażymy ok. 1 minuty z jednej strony, delikatnie obracamy i smażymy z drugiej strony jedynie kilkanaście sekund, by żółtko dalej pozostało płynne. Jeżeli boimy się obracania jajek możemy smażyć je pod przykrywką i dać parze zadziałać (gorąca para wodna zetnie białko jajka również z wierzchu). Należy jedynie pamiętać, że przy tej metodzie przygotowania białko jajka nie będzie tak chrupiące. Inna metoda to smażenie jajek w dość dużej ilości tłuszczu i oblewanie jajek z wierzchu gorącą oliwą.
Na suchej patelni prażymy na lekki złoty kolor wybrane pestki lub posiekane orzechy.
Gdy wszystkie elementy są gotowe składamy tosty.
Każdą podsmażoną kromkę smarujemy awokado (około ¼ awokado na kromkę), po jednej stronie układamy połówkę grillowanego pomidora – skórką do dołu, a po drugiej stronie usmażone jajko przepiórcze. Oprószamy całość solą i pieprzem – ilość dostosujmy do tego, czy i jak mocno przyprawialiśmy poszczególne składniki. Lekko posypujemy uprażonymi pestkami i orzechami. Na wierzchu układamy drobne kiełki lub młode liście sałat.
Podajemy od razu!
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.