• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
TOSTY Z AWOKADO, GRILLOWANYMI POMIDORAMI I JAJKAMI PRZEPIÓRKI

TOSTY Z AWOKADO, GRILLOWANYMI POMIDORAMI I JAJKAMI PRZEPIÓRKI

Autor

Katarzyna Bukowska

Pasjonatka gotowania

czas wykonania: 30 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki

  • 10 dojrzałych pomidorów śliwkowych
  • 20 kromek wiejskiego chleba
  • 5 dużych dojrzałych awokado
  • 1 cytryna
  • ¼ - ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 20 jajek przepiórczych (ewentualnie małych kurzych)
  • ¼ szklanki ulubionych pestek lub orzechów
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • kiełki i młode liście sałat

TOSTY Z AWOKADO, GRILLOWANYMI POMIDORAMI I JAJKAMI PRZEPIÓRKI

PRZYGOTOWANIE

Dojrzałe pomidory przekrawamy wzdłuż na pół i grillujemy na patelni grillowej lub na kratce piekarnika. Możemy przed grillowaniem delikatnie skropić je oliwą i przyprawić solą oraz pieprzem.

W tym czasie przy pomocy pędzelka smarujemy delikatnie kromki chleba oliwą i podsmażamy je partiami na rozgrzanej patelni na złoto i chrupiąco.

Każde awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę, a miąższ przekładamy do miski. Przy pomocy widelca rozgniatamy awokado na gładko. Doprawiamy je do smaku cytryną oraz pieprzem kajeńskim.

Ostatni krok to usmażenie jajek. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy z oliwek i ostrożnie wybijamy kilka jajek. Delikatnie solimy i pieprzymy. Smażymy ok. 1 minuty z jednej strony, delikatnie obracamy i smażymy z drugiej strony jedynie kilkanaście sekund, by żółtko dalej pozostało płynne. Jeżeli boimy się obracania jajek możemy smażyć je pod przykrywką i dać parze zadziałać (gorąca para wodna zetnie białko jajka również z wierzchu).  Należy jedynie pamiętać, że przy tej metodzie przygotowania białko jajka nie będzie tak chrupiące. Inna metoda to smażenie jajek w dość dużej ilości tłuszczu i oblewanie jajek z wierzchu gorącą oliwą.

Na suchej patelni prażymy na lekki złoty kolor wybrane pestki lub posiekane orzechy.

Gdy wszystkie elementy są gotowe składamy tosty.

Każdą podsmażoną kromkę smarujemy awokado (około ¼ awokado na kromkę), po jednej stronie układamy połówkę grillowanego pomidora – skórką do dołu, a po drugiej stronie usmażone jajko przepiórcze. Oprószamy całość solą i pieprzem – ilość dostosujmy do tego, czy i jak mocno przyprawialiśmy poszczególne składniki. Lekko posypujemy uprażonymi pestkami i orzechami. Na wierzchu układamy drobne kiełki lub młode liście sałat.

Podajemy od razu!

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Katarzyna Bukowska

Zobacz wszystkie przepisy

Desery

KOKOSOWY RYŻ Z MANGO I CHRUPIĄCĄ POSYPKĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 50 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

INDYK W SOSIE ORZECHOWYM Z SURÓWKĄ Z CUKINII, MARCHEWKI I OGÓRKA

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Dania główne

SAŁATKA Z MAKARONEM SOBA, CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI I SOSEM SEZAMOWYM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

ROZGRZEWAJĄCY DAL Z CZARNEJ SOCZEWICY

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra