WYTRAWNE MUFFINKI Z PIECZONĄ CEBULKĄ I BURAKIEM
MUFFINKI
Warzywa obieramy. Czerwoną cebulę kroimy w dość grubą kostkę, polewamy łyżką oliwy z oliwek i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Buraka siekamy drobno i dodajemy następną łyżkę oleju oraz miód. Układamy obok. Pieczemy w temperaturze 200oC przez ok. 20 minut.
Następnie wyjmujemy z pieca i zostawiamy do przestygnięcia.
W tym czasie przygotowujemy 2 miski. W jednej mieszamy suche składniki – mąkę tortową i pełnoziarnistą, proszek do pieczenia, sól i mak. W drugiej dokładnie łączymy jajka, stopione masło i maślankę. Do mokrych składników wsypujemy suche, dokładamy skarmelizowane warzywa i pieprz. Przy pomocy łopatki łączymy wszystkie składniki, ale niezbyt dokładnie. To bardzo ważne, b nie mieszać długo, babeczki mogą przez to wyjść zbite i ciężkie.
Masę przekładamy do formy na muffinki wyłożonej papierowymi papilotkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180oC na ok. 20-25 minut. Po upieczeniu wyjmujemy, a po 5 minutach muffinki przekładamy na kratkę.
KREM
Serek kozi wraz z serkiem kremowym blendujemy. Gdy masa zrobi się gładka i puszysta, zaczynamy dolewać mleko. Na początek jedną łyżkę. Po zmiksowaniu oceniamy gęstość kremu i ewentualnie dolewamy więcej.
Masę doprawiamy solą (jeśli jest taka potrzeba) i świeżo mielonym pieprzem.
Kremem możemy udekorować wystudzone babeczki lub podać go w miseczce obok wypieków. Jeżeli chcemy ozdobić muffinki, masę przekładamy do rękawa cukierniczego, porcję wyciskamy na wierzch, dekorujemy listkami świeżego tymianku lub natki pietruszki i odrobiną maku.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.