• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

  • Kup voucher
  • Zapisy z vouchera
    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • O nas
  • Kursy gotowania
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Video przepisy
  • Oferta
  • FAQ
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
WYTRAWNE MUFFINKI Z PIECZONĄ CEBULKĄ I BURAKIEM

WYTRAWNE MUFFINKI Z PIECZONĄ CEBULKĄ I BURAKIEM

Autor

Katarzyna Bukowska

Pasjonatka gotowania

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki na muffinki:

  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 nieduże podłużne buraki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1-2 łyżki maku
  • 2 jajka
  • 75g masła
  • 1 szklanka maślanki
  • świeżo mielony lub utłuczony pieprz
  • pestki i nasiona do posypania

Składniki na krem:

  • 200g sera koziego
  • 200g serka kremowego typu Philadelphia
  • 2 łyżki mleka
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • świeży tymianek i natka pietruszki
  • mak

WYTRAWNE MUFFINKI Z PIECZONĄ CEBULKĄ I BURAKIEM

MUFFINKI

Warzywa obieramy. Czerwoną cebulę kroimy w dość grubą kostkę, polewamy łyżką oliwy z oliwek i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Buraka siekamy drobno i dodajemy następną łyżkę oleju oraz miód. Układamy obok. Pieczemy w temperaturze 200oC przez ok. 20 minut.

Następnie wyjmujemy z pieca i zostawiamy do przestygnięcia.

W tym czasie przygotowujemy 2 miski. W jednej mieszamy suche składniki – mąkę tortową i pełnoziarnistą, proszek do pieczenia, sól i mak. W drugiej dokładnie łączymy jajka, stopione masło i maślankę. Do mokrych składników wsypujemy suche, dokładamy skarmelizowane warzywa i pieprz. Przy pomocy łopatki łączymy wszystkie składniki, ale niezbyt dokładnie. To bardzo ważne, b nie mieszać długo, babeczki mogą przez to wyjść zbite i ciężkie.

Masę przekładamy do formy na muffinki wyłożonej papierowymi papilotkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180oC na ok. 20-25 minut. Po upieczeniu wyjmujemy, a po 5 minutach muffinki przekładamy na kratkę.

KREM

Serek kozi wraz z serkiem kremowym blendujemy. Gdy masa zrobi się gładka i puszysta, zaczynamy dolewać mleko. Na początek jedną łyżkę. Po zmiksowaniu oceniamy gęstość kremu i ewentualnie dolewamy więcej.

Masę doprawiamy solą (jeśli jest taka potrzeba) i świeżo mielonym pieprzem.

Kremem możemy udekorować wystudzone babeczki lub podać go w miseczce obok wypieków. Jeżeli chcemy ozdobić muffinki, masę przekładamy do rękawa cukierniczego, porcję wyciskamy na wierzch, dekorujemy listkami świeżego tymianku lub natki pietruszki i odrobiną maku.

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Katarzyna Bukowska

Zobacz wszystkie przepisy

Desery

KOKOSOWY RYŻ Z MANGO I CHRUPIĄCĄ POSYPKĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 50 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

INDYK W SOSIE ORZECHOWYM Z SURÓWKĄ Z CUKINII, MARCHEWKI I OGÓRKA

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Dania główne

SAŁATKA Z MAKARONEM SOBA, CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI I SOSEM SEZAMOWYM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

ROZGRZEWAJĄCY DAL Z CZARNEJ SOCZEWICY

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2023

↑
Góra