• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

ZUPA Z KASZĄ JAGLANĄ, KUKURYDZĄ, MLEKIEM KOKOSOWYM I PIKANTNĄ OLIWĄ Z KOLENDRĄ

Autor

Katarzyna Bukowska

Pasjonatka gotowania

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki na zupę

  • 2-3 łyżki oleju kokosowego
  • 1 nieduża cebula
  • 1 por
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 4 liście limonki kaffir
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 5-6 szklanek bulionu warzywnego
  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • 2 puszki kukurydzy lub 2 szklanki świeżych lub mrożonych ziaren
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • sól i świeżo mielony pieprz

Składniki na oliwę

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ostre, zielone papryczki
  • 1 duży pęczek kolendry
  • 1 łyżeczka miodu
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szczypta kardamonu
  • 1 szczypta kuminu
  • ½ szklanki oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE ZUPY

Olej kokosowy rozgrzewamy na dnie garnka na średnim ogniu i przesmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę.

Gdy zrobi się szklista dodajemy pokrojonego w półplasterki pora (biała i jasnozielona część) oraz z grubsza posiekany czosnek. Smażymy, aż warzywa zmiękną i zaczną nabierać lekkiego złotego koloru. Warzywa nie powinny zrobić się brązowe.

Do garnka dokładamy posiekaną papryczkę chili (ilość według własnych preferencji), starty imbir, liście limonki oraz kurkumę. Smażymy jeszcze minutę, po czym dolewamy bulion.

Kaszę jaglaną przekładamy na drobne sitko, płuczemy obficie pod strumieniem wody, po czym przekładamy do garnka z zupą. Gotujemy około 10-13 minut, aż kasza zmięknie.

Do zupy dodajemy jeszcze odsączoną z zalewy lub też świeżą/mrożoną kukurydzę, wlewamy mleko kokosowe i gotujemy ostatni raz przez około 5 minut. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem.

Zupę możemy zostawić w takiej postaci, ale wspaniale smakuje zblendowana. W tym celu przekładamy ją całą lub partiami do dzbana blendera i miksujemy na gładko. Nad czystym garnkiem ustawiamy drobne sitko i przelewamy zupę z blendera na sitko. Przy pomocy chochli przecieramy zupę do garnka, by pozbyć się np. łusek kukurydzy.

PRZYGOTOWANIE OLIWY

Obrane i lekko przesiekane ząbki czosnku oraz ostre papryczki wrzucamy do misy robota kuchennego. Możemy również użyć blendera ręcznego. Warzywa mielimy, aż prawie się rozpadną.

Kolendrę siekamy, po czym dodajemy do pasty z warzyw. Dokładamy miód, sól, kardamon i oliwę, i blendujemy na gładko.

Ciągle miksując dolewamy powoli oliwę. Gdy uzyskamy pożądaną konsystencję wyłączamy blender i próbujemy sosu.

Należy pamiętać, że jego smak będzie się zmieniał z czasem – początkowo może wydawać się zbyt pikantny lub nawet lekko gorzki, ale po około godzinie, gdy smaki się przegryzą efekt będzie inny.

Smak można urozmaicić dodając skórkę drobno otartą z limonki oraz jej sok.

Zachęcamy do zapoznania się z najnowszą ofertą warsztatów kulinarnych w Akademii Kulinarnej Whirlpool.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Katarzyna Bukowska

Zobacz wszystkie przepisy

Desery

KOKOSOWY RYŻ Z MANGO I CHRUPIĄCĄ POSYPKĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 50 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

INDYK W SOSIE ORZECHOWYM Z SURÓWKĄ Z CUKINII, MARCHEWKI I OGÓRKA

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Dania główne

SAŁATKA Z MAKARONEM SOBA, CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI I SOSEM SEZAMOWYM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

ROZGRZEWAJĄCY DAL Z CZARNEJ SOCZEWICY

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra