Święta już tuż, tuż! Pachnąca lasem choinka czeka, by ją przystroić, pięknie opakowane prezenty schowane przed dzieciakami leżą głęboko w szafie, a w głowie dalej brak pomysłu na świąteczną ucztę. Co robić?
Czym zaskoczyć gości przy świątecznym stole? Nie wiemy jak Wy, ale my zawsze spędzamy sporo czasu na zastanawianiu się nad tym, czym zaskoczyć gości. Bożonarodzeniowym klasykom nie można odmówić pysznego smaku, ale umówmy się, te smaki zna każdy. A my chcemy, żeby biesiadnicy zostali wprawieni w zdumienie czymś, czego kompletnie się nie spodziewali.
Przygotowaliśmy dla Was kilka propozycji od naszych kucharzy. Propozycji, które są nie tylko pyszne, ale też dzięki proste, bo dokładnym instrukcjom, przygotujecie je bez stresu!
Sprawdźcie, jakie propozycje przygotowali dla Was kucharze z Akademii Kulinarnej Whirlpool!
Wigilijna zupa migdałowa
Jako pierwszą przedstawiamy Wam wigilijną zupę migdałową! Specjał z kresów, który zadowoli każdego łasucha, może być podawany zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealnie sprawdzi się jako deser, gdy spróbujecie pozostałych jedenastu dań. Delikatna, korzenna i po prostu pyszna!
Przepis znajdziecie: tutaj.
Drugą propozycją jest wariacja na temat klasycznych pierogów z grzybami. Te, które Wam pokazujemy zostały wzbogacone o włoskie smaki – Parmigiano Reggiano, białe wino i ricottę. Sprawdzą się jako samodzielne danie lub jako dodatek do tradycyjnego barszczu na zakwasie.
Przepis na świąteczne pierogi znajdziecie: tutaj.
Kolejnym daniem, które chcemy Wam polecić jest świąteczna sałatka z ośmiorniczkami według przepisu Cristiny Catese. Włoski klasyk, który zadowoli szczególnie miłośników owoców morza, na pewno zaskoczy uczestników bożonarodzeniowej biesiady egzotycznym wyglądem, a przy okazji pozwoli odbyć kulinarną podróż do Italii.
Ryba na święta – co zamiast karpia?
Jeśli nie jesteście fanami karpia, ale nie wyobrażacie sobie Świąt Bożego Narodzenia bez ryby, to na pewno spodoba się Wam przepis Marco, który przygotował dla Was niebanalnego pieczonego łososia. Danie, które nie tylko znakomicie smakuje, ale też atrakcyjnie wygląda. Opakowana w liście pora ryba, do złudzenia przypomina ładnie spakowany prezent, więc koniecznie zaserwujcie go rodzinie i przyjaciołom zebranym przy świątecznym stole!
Mamy nadzieję, że nasze propozycje ułatwią Wam organizację świątecznego przyjęcia i pozwolą na pyszne wspomnienia!
I jeszcze jedno! Jeśli nie macie pomysłu na prezent dla kochającej gotować osoby to mamy coś dla Was! Voucher na dowolne warsztaty kulinarne w naszej Akademii.
Wesołych Świąt!