• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

Ravioli z grzybami Crème fraîche i Parmigiano Reggiano

Autor

czas wykonania: 60 min

poziom trudniości: łatwy

Ciasto

  • 1 kg mąki
  • 240 g wrzącej wody
  • 240 g jajek
  • 80 g oliwy

Farsz

  • 0,5 kg pieczarek/portobello/lub innych wybranych przez Ciebie grzybów
  • 1 duża cebula
  • 300 g ricotty
  • 50 g śmietany
  • 100 g białego wina
  • tymianek
  • sól i pieprz
  • 100 g Parmigiano Reggiano
  • 100 g Crème fraîche

Pieczarki zmiel za pomocą blendera lub maszynki do mielenia mięsa. Przełóż je na sito wyłożone gazą lub pieluchą tetrową, i odstaw do lodówki na minimum 10-12 godz. Przygotuj ciasto na pierogi, wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i dobrze je zagnieć, odstaw zawinięte do lodówki by odpoczęło. Cebule posiekaj w drobna kostkę i podsmaż razem z odciekniętymi grzybami i gałązką tymianku. Gdy wyparuje z nich cała woda podlej wszystko winem, odparuj wino, dodaj śmietanę, zagotuj i dobrze wymieszaj i ostudź. Wymieszaj ostudzony farsz z ricottą, dopraw solą i pieprzem. Ciasto rozwałkuj cienko. Gotowy farsz możesz przełożyć do worków cukierniczych lub nakładać do ciasta pierogowego łyżeczką. Zlepione pierogi gotuj w wrzącej osolonej wodzie przez 2-3 minuty. Podawaj 2-3 pierogi w głębokim talerzu, posypane Parmigiano Reggiano, z kleksem Crème fraîche.

 

Udostępnij
Przypnij1
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij1
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Przystawki

Tatar z tuńczyka na ryżowej grzance

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Emiliano Castagna

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra