Przygotowanie:
Ryż porządnie myjemy do momentu aż woda będzie przejrzysta. Przekładamy umyty ryż do garnuszka zalewamy wodą. Wstawiamy na średni ogień,a gdy zauważymy że zaczyna się powoli gotować, przykrywamy pokrywką, żeby woda nie wyparowała, a ryż wchłonął ją w całości. Gotowy ryż zaprawiamy przyprawą do sushi i energicznie mieszamy.
Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ryż, wyrównując jego powierzchnię. Przykrywamy papierem jak paczuszkę, dociskamy np. dwoma torbami cukru i chowamy do lodówki.
Ryż wyjmujemy z lodówki, przekładamy z papierem na deskę i wykrawamy okręgi za pomocą ringa. Rozgrzewamy patelnię z większa ilością oliwy, układamy krążki ryżowe na gorącą oliwę i smażymy z obu stron do uzyskania złoto brązowego koloru.
Łososia kroimy w małe kosteczki, przekładamy do miseczki i doprawiamy sosem teriyaki oraz srirachą. Grzanki ryżowe przekładamy na talerz, nakładamy garść rukoli i układamy tatara z łososia. Całość przykrywamy garstką kiełków.