• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

  • Kup voucher
  • Zapisy z vouchera
    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • O nas
  • Kursy gotowania
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Video przepisy
  • Oferta
  • FAQ
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

Tatar z tuńczyka na ryżowej grzance

Autor

Emiliano Castagna

Italian food specialist

czas wykonania: 30 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • tuńczyk
  • teriyaki
  • sriracha
  • rukola/roszponka
  • kiełki
  • oliwa extra vegine
  • sól i pieprz
  • 250 g ryżu do sushi
  • 500 g wody
  • 50 ml zaprawy do sushi

Przygotowanie:

Ryż porządnie myjemy do momentu aż woda będzie przejrzysta. Przekładamy umyty ryż do garnuszka zalewamy wodą. Wstawiamy na średni ogień,a gdy zauważymy że zaczyna się powoli gotować, przykrywamy pokrywką, żeby woda nie wyparowała, a ryż wchłonął ją w całości. Gotowy ryż zaprawiamy przyprawą do sushi i energicznie mieszamy.

Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ryż, wyrównując jego powierzchnię. Przykrywamy papierem jak paczuszkę, dociskamy np. dwoma torbami cukru i chowamy do lodówki.

Ryż wyjmujemy z lodówki, przekładamy z papierem na deskę i wykrawamy okręgi za pomocą ringa. Rozgrzewamy patelnię z większa ilością oliwy, układamy krążki ryżowe na gorącą oliwę i smażymy z obu stron do uzyskania złoto brązowego koloru.

Łososia kroimy w małe kosteczki, przekładamy do miseczki i doprawiamy sosem teriyaki oraz srirachą. Grzanki ryżowe przekładamy na talerz, nakładamy garść rukoli i układamy tatara z łososia. Całość przykrywamy garstką kiełków.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Emiliano Castagna

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Chrupiący łosoś w płatkach kukurydzianych

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Emiliano Castagna

Desery

Tiramisu’ z mango i marakują

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Emiliano Castagna

Dania główne

Fioletowy makaron z kapustą i boczkiem

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Emiliano Castagna

Desery

Słodkie pierożki

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 40 min

Emiliano Castagna

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2023

↑
Góra