Przedwiośnie to idealny czas na to, aby rozpocząć porządki ze swoim zdrowiem i sylwetką. W tym artykule skupimy się na bardziej zaawansowanych działaniach, będących kolejnym krokiem do pracy nad ciałem. Warto przyjrzeć się pewnym zaleceniom, które przede wszystkim pomogą Wam określić i ustalić, co można zrobić, aby lepiej się czuć: fizycznie, jak i psychicznie. Wówczas może, nasza tytułowa plaża zainspiruje Was do osiągania celów wyższych, np. chęci schudnięcia czy wyrzeźbienia sylwetki.
Dbałość o sylwetkę to nie tylko intensywne treningi, reżim dietetyczny czy ograniczanie wszelkich przyjemności kulinarnych i towarzyskich. Można tę kwestię potraktować luźniej, przyglądając się swojemu organizmowi i budząc w sobie chęci do zmian na lepsze.
Zacznijcie od małych zmian
Wszelkie modyfikacje stylu życia nie muszą być rewolucją. Najlepiej zacząć od drobnych, nieingerujących mocno w codzienność kroków. Jakie to zmiany?
– pijcie szklankę ciepłej wody z cytryną tuż po wstaniu z łóżka,
– nie zaczynajcie dnia od kawy, wypijcie ją do śniadania,
– zadbajcie o równe odstępy czasu między posiłkami,
– zmieńcie jedną rzecz z codziennego życia, która jest rutyną.
Jak lepiej zadbać o codzienne żywienie?
Wprowadzanie zmian zaczyna się od ustalenia konkretnego celu. Może to być rzeźbienie sylwetki, schudnięcie, poprawa samopoczucia fizycznego, psychicznego czy też udział w przyszłorocznym maratonie. Jeśli mamy już cel, staramy się ciągle o nim pamiętać, robić wszystko, co na dany moment jest możliwe, aby go osiągnąć. Przy czym, bez dbałości o styl żywienia może być to trudne. Poniżej kilka zaleceń, które mogą pomóc:
– unikajcie przetworzonej żywności, czyli puszek, konserw, półproduktów,
– czytajcie etykiety i wybierajcie produkty, które mają jak najkrótszą listę składników,
– świadomie zwiększcie ilość spożywanych płynów, w tym: wody, naparów ziołowych czy soków warzywnych,
– do każdego posiłku dodawajcie świeży, surowy element: warzywo i/lub owoc,
– na kolację wybierzcie źródło białka: ryby, chude mięso, jajko z dodatkiem warzyw: duszonych, pieczonych bądź gotowanych,
– codziennie zjedzcie ciepłą zupę,
– zmniejszcie porcje swoich posiłków,
– dobierajcie pożywienie naturalnie kolorowe i różnorodne,
– używajcie dużo ziół do potraw.
Cel wyższy – chudnięcie
Jeśli macie już część pracy za sobą, czyli wypracowane nawyki i dbałość o jakość żywienia, możecie się bliżej przyjrzeć Waszym posiłkom w celu typowej redukcji masy ciała. Zacznijcie od sporządzania dzienniczka żywieniowego, w którym przez tydzień będziecie zapisywać co jecie i pijecie oraz w miarę możliwości, ile. Nie musicie ważyć pokarmów, spróbujcie je ocenić miarami domowymi (szklanka, łyżka, miseczka, pudełko od zapałek). Kolejnym krokiem jest wgląd w odczuwanie głodu. Ważne jest, aby rozróżnić prawdziwy głód biologiczny od apetytu, chęci czy nudów, z powodu których sięgacie po tzw. przekąski. Jeśli już to ze sobą ustalicie, zapisujcie po jakich posiłkach i w jakiej porze dnia odczuwacie najsilniejszy głód, a może jakie emocje temu towarzyszą. Pamiętajcie o tym, że nie tylko sposób żywienia, ale wdrożenie aktywności fizycznej – o wysokiej intensywności minimum trzy razy w tygodniu, także jest w tym przypadku wymagane.
Treningi a posiłki
Podczas odchudzania w kontekście „projektu – plaża” należy też wziąć pod uwagę połączenie aktywności ruchowej z odpowiednimi posiłkami. Przed treningiem powinniście zadbać o potrawę złożoną z „idących” węglowodanów, czyli: pełnoziarnistych zbóż, strączków, np. fasoli czy soczewicy, warzyw z niską zawartością wody, ziaren, orzechów czy też mięsa lub ryb w towarzystwie wspomnianych. Taki zestaw pozwoli Wam utrzymać poziom energetyczny przez cały trening i zapobiec napadom głodu. Po wysiłku spożywajcie węglowodany „biegnące”, zawarte w owocach, miodzie, koktajlach owocowo-mlecznych, owocowo-warzywnych. Pozwoli to na szybkie i efektywne uzupełnienie utraconych witamin, składników mineralnych, glukozy i płynów.
Te i inne wskazówki możecie usłyszeć i dodatkowo poprzeć je wspólnym gotowaniem podczas naszych warsztatów kulinarnych poświęconych właśnie tzw. „projektowi plaża”, które odbędą się w kwietniu. Menu znajdziecie >> tutaj.