W Waszych spiżarniach czy kuchennych szafkach na pewno znajdziecie miód. Jest nie tylko pyszny, ale również pomaga w walce z przeziębieniem, ma antyseptyczne właściwości, a nałożony na skórę, doskonale ją nawilża i odżywia. Co mają z nim wspólnego zioła?
Nie wyobrażamy sobie naszych kuchni bez miodu, który śmiało możemy określić mianem superfood. O jego właściwościach pisali już starożytni Egipcjanie, jednak nie zapominajmy, że do produkcji miodu niezbędne są pszczoły. Możemy im pomóc dość łatwo, a przede wszystkim pysznie!
Wiosna (a może już lato) w pełni, więc już lada moment na naszych balkonach, tarasach czy przydomowych ogródkach zaczną pojawiać się nowe rośliny. Tym razem chcemy zaproponować Wam podejście, które zapewni nie tylko pyszne (i zdrowe) lato, ale będzie również ukłonem w stronę natury. Postawcie na zioła! I tak goszczą w naszych kuchniach. Dzięki takim przydomowym, ziołowym ogródkom, nie tylko wzbogacicie smak potraw pojawiających się na Waszych stołach, ale również przyniesiecie sporo korzyści dla swoich organizmów.
Które zioła posadzić?
Wybierzcie zioła miododajne, jakie dostarczają pszczołom pyłek kwiatowy, nektar lub spadź, a nam świeże i aromatyczne smaki:
- Bazylia
- Cząber
- Czosnek
- Lawenda
- Lubczyk
- Lucerna
- Melisa
- Mięta
- Rozmaryn
- Szałwia
- Tymianek
Jak widzicie pszczołom można pomóc łatwo i smacznie!
W ogródku Akademii sadzimy zioła od Baziółki, na których stronie przeczytacie więcej o właściwościach poszczególnych roślin!