Imbir, jako roślina o wielu odmianach, od zamierzchłych czasów jest znany i opisywany w charakterze remedium na wiele schorzeń. Odmiana imbiru, która stosowana jest w medycynie, nie występuje w środowisku
IMBIR – JAK JEŚĆ?
21 listopada 2019
21 listopada 2019
Imbir, jako roślina o wielu odmianach, od zamierzchłych czasów jest znany i opisywany w charakterze remedium na wiele schorzeń. Odmiana imbiru, która stosowana jest w medycynie, nie występuje w środowisku
13 listopada 2019
Włoskie sery twarde – kto z nas ich nie lubi? Nadają się doskonale do posypania dań z makaronem lub jako samodzielna przekąska. Sery typu włoskiego są naturalne i zdrowe. Oprócz
10 listopada 2019
Włoska kuchnia to nie tylko makarony, pizze czy lasagne, ale też koktajle i aperitify. Włoskie wina musujące sprawdzają się na początku posiłku oraz jako jego orzeźwiające zakończenie. Wielu zna na
28 października 2019
Czekolada – kto z nas jej nie lubi?! Rozpływa się w ustach, dostarcza naszym organizmom magnezu, a przy okazji podnosi poziom serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Jest składnikiem wielu deserów, a
22 października 2019
Jesienią poziom odporności organizmu zaczyna się obniżać. Stres, zmęczenie, inny tryb funkcjonowania wiosną i latem – to czynniki mające wpływ na kondycję człowieka. Istnieją jeszcze takie, nad którymi nie mamy
14 października 2019
Za oknem chłód, szaruga i deszcz, wieczory są coraz dłuższe, a Wy macie gorsze samopoczucie i brakuje Wam zapału do pracy? Jeśli dopada Was jesienna chandra, mamy na to kulinarne
26 września 2019
Nie tylko wakacje to doskonała pora na podróże do słonecznej Italii. Co można robić w czasie weekendu we Włoszech? Zbierać kulinarne wspomnienia, a tych, podobnie jak zabytków, nie brakuje w
10 września 2019
Z badań epidemiologicznych wynika, że niedobór witaminy D jest wciąż powszechny we wszystkich grupach wiekowych. Naukowcy i lekarze z kilku krajów opracowali nowe wytyczne suplementacji witaminą D dla mieszkańców Europy
30 lipca 2019
„Tłuszcze” – to pojęcie nie kojarzy się zbyt dobrze, szczególnie w kontekście zdrowia i dbania o sylwetkę. Swoich przeciwników znajdzie także wśród tych, którzy niezmiennie uważają, że każdy tłuszcz negatywnie
24 maja 2019
Jeden z najbardziej rozpoznawanych włoskich serów, błędnie nazywany parmezanem, od lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Parmigiano Reggiano, bo o nim mowa jest niepowtarzalny. Sprawdźcie, jak poznać ten prawdziwy, jakie ma
11 kwietnia 2019
Stereotyp kuchni włoskiej jako ciężkiej, tuczącej i niekiedy monotonnej rozpowszechnił się bardzo dawno temu. Pizza, makarony, tłuste sery i wino to przecież źródło kilokalorii, które niekoniecznie łatwo po takiej obfitej
8 marca 2019
Zakup piekarnika do zabudowy to ważny krok. Wiele detali ma znaczenie – nie tylko design czy dopasowanie do pozostałego AGD w kuchni, ale też dostępne funkcje oraz sposób czyszczenia piekarnika.