Czekolada – kto z nas jej nie lubi?! Rozpływa się w ustach, dostarcza naszym organizmom magnezu, a przy okazji podnosi poziom serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Jest składnikiem wielu deserów, a do większości z nich używamy jej rozpuszczonej – w postaci polewy czekoladowej. Jak prawidłowo rozpuścić czekoladę? Oto jest pytanie, na które dziś Wam odpowiemy.
Przywieziona po raz pierwszy do Europy w XVI wieku, czekolada jest dziś obecna niemal w każdym zakątku świata. Na początku spożywano ją w formie napoju. Dopiero w 1847 roku cukiernicy z brytyjskiego sklepu Fry&Sons opracowali przepis na czekoladę o twardej konsystencji (połączyli masło kakaowe, cukier oraz likier czekoladowy) i rozpowszechnili tym samym zwyczaj jedzenia czekolady.
Bez względu na to, czy chętniej do gotowania wykorzystujecie czekoladę w kawałkach, warto nauczyć się, na kilka sposobów.
Jak rozpuścić czekoladę przy użyciu indukcyjnej?
Z pomocą w rozpuszczaniu czekolady na płycie indukcyjnej przychodzi Whirlpool, który w swoich płytach indukcyjnych wyposażonych w technologię 6. Zmysłu oferuje wygodną funkcję Roztapianie. Pozwala ona uzyskać właściwą temperaturę do szybkiego roztapiania czekolady i utrzymania jej w pożądanej konsystencji, bez ryzyka przypalenia czy przywierania do dna naczynia. Jak rozpuścić czekoladę, korzystając z płyty indukcyjnej? Zaczynamy od wyboru właściwego naczynia. Najlepiej wziąć nieduży garnek z jak najgrubszym dnem. Następnie umieścić rondelek na płycie i wybrać opcję Asystenta Gotowania, który poprowadzi Cię przez wszystkie etapy gotowania.
Jeśli nie płyta indukcyjna, to co?
Kolejną, jedną z popularniejszych metod, jest rozpuszczanie czekolady w kąpieli wodnej. Jak to zrobić?
- Czekoladę połamaną na drobne kawałki wrzucamy do odpornej na wysokie temperatury szklanej lub stalowej miski.
- Do garnka wlewamy wodę i stawiamy na polu grzewczym płyty indukcyjnej lub kuchenki elektrycznej. Miskę umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą (uważamy, żeby dno miski nie miało kontaktu z wodą).
- Od czasu do czasu mieszamy, czekając do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
Jak rozpuścić czekoladę w kuchence mikrofalowej?
Jeżeli macie w domu kuchenkę mikrofalową, możecie wykorzystać ją nie tylko do przygotowania pizzy, szybkiego rozmrażania zamrożonych dań czy gotowania na parze, lecz także do rozpuszczania czekolady. Jak to zrobić? Bardzo prosto:
- czekoladę łamiemy na drobne kawałki,
- umieszczamy w naczyniu (przeznaczonym do używania w mikrofalówkach) i następnie wstawiamy do mikrofalówki,
- nastawiamy kuchenkę na pełną moc na ok. 15 sekund,
- wyciągamy naczynie i mieszamy zawartość. Czynność powtarzamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Dzięki takim interwałom będziemy mieć pewność, że czekolada się nie przypali i nie stanie się gumowata.
Jak zrobić polewę czekoladową?
Polewa z czekolady sprawdzi się jako słodka dekoracja deserów bez pieczenia i ciast, płynne nadzienie do babeczek oraz wielu innych pyszności.
Jaki jest przepis na polewę czekoladową?
Do 100 g rozpuszczonej czekolady dodajemy czubatą łyżkę masła, oleju kokosowego lub 50 ml śmietanki kremówki.
Dzięki takiemu doborowi składników po rozpuszczeniu polewa nie będzie przypominać nieestetycznej skorupki na cieście. Czekoladę można również poddać temperowaniu. Najłatwiejszą metodą jest zachowanie ¼ ilości czekolady, którą chcemy rozpuścić, a następnie dodanie jej do już rozpuszczonej czekolady. Temperowana czekolada po ponownym zastygnięciu powinna być błyszcząca, a jej łamaniu towarzyszyć charakterystyczne „pyknięcie”.
Czekoladowe desery
Szukasz pomysłu na czekoladowy deser? Oczywiście możesz przygotować popularne brownie, ale my zachęcamy Cię do spróbowania czegoś nowego – włoskiego klasyku – tradycyjnego ciasta czekoladowego z capri, czyli Torta Caprese. A jeśli szukasz czegoś, co zaspokoi Twój „słodki ząbek” a przy okazji będzie prawie guilty free spróbuj koniecznie kremu z nerkowców z gorzką czekoladą i owocami leśnymi. Przepis >>> tutaj.
Poszukiwaczy słodkości zapraszamy też na kursy gotowania.