Karnawał to czas szalonych zabaw do białego rana, spotkań z przyjaciółmi rodziną. Jak go celebrować? Zorganizowane bale i imprezy są jakimś sposobem na spędzenie karnawału, ale dzisiaj podpowiemy, jak zorganizować wspaniałe przyjęcie w domu!
Na karnawałowym przyjęciu nie może zabraknąć stołu zastawionego pysznościami. Zapomnijcie o majonezowych sałatkach czy kanapkach i zapoznajcie się z propozycjami naszego kucharza!
Karnawał po włosku, czyli stół rodem z Italii!
Marco przygotował dla Was nieco odmienioną wersję dobrze znanego w Polsce tatara. Wariacja naszego szefa kuchni na pewno zaskoczy Waszych gości. Wołowina została przełamana smakiem imbiru i limonki, a dodatek tabasco przyjemnie pobudza kubki smakowe i rozgrzewa.
Pamiętaliśmy również o daniach głównych!
Trzymając się włoskich smaków, Marco proponuje Wam mule z Prosecco na kremie ziemniaczanym. Podane z kieliszkiem musującego wina i świeżym pieczywem są „niebem w gębie”. Jeśli jednak nie przepadacie za owocami morza lub trudno Wam kupić świeże,
Karnawałowa uczta, czyli coś słodkiego na deser
Pamiętając, że karnawał bezpośrednio poprzedza okres postu, przygotowaliśmy dla Was wspaniałe desery. Lubiący nietuzinkowe połączenia Marco, zachęca do spróbowania cytrynowych batoników przełamanych wytrawnym smakiem Gorgonzoli. Propozycja może wydać się nietypowa, ale zapewniamy, że posmakuje nawet najbardziej wybrednym podniebieniom!
Nie mogliśmy zapomnieć o klasycznym i znanym na całym świecie włoskim przysmaku, jakim jest tiramisu! Łatwe w przygotowaniu idealnie wpasuje się w karnawałowe menu. A jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości, wybierzcie piwną wersję tego klasycznego włoskiego deseru, czyli birramisu.
Nie zapominajcie o zabawie!
Karnawałowa domówka nie może obejść się bez tańca! Przygotujcie wcześniej odpowiednią playlistę. Jeśli nie macie pomysłu na dobór odpowiedniej muzyki, poproście znajomych o przysłanie swoich propozycji utworów!
Zastawiony stół, skoczna muzyka, ulubione drinki i dobry nastrój. Czegoś więcej potrzeba? Nic! Dlatego bawcie się ile sił!