• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Podcasty
  • Webinary
  • W akademii
  • Media o nas
  • Tematy miesiąca

ODPORNOŚĆ NA JESIEŃ

Jesienią poziom odporności organizmu zaczyna się obniżać. Stres, zmęczenie, inny tryb funkcjonowania wiosną i latem – to czynniki mające wpływ na kondycję człowieka. Istnieją jeszcze takie, nad którymi nie mamy kontroli. Są to m.in. zmiany temperatury, silniejszy wiatr, wilgoć, a więc warunki sprzyjające rozwojowi wirusów i bakterii. W obronie swojego zdrowia warto poznać skuteczne sposoby na odporność i podjąć walkę ze wspomnianymi elementami.

Rynek suplementów diety, reklamy w mediach, a nawet medycyna konwencjonalna zalecają wspomaganie prawidłowego funkcjonowania organizmu różnego rodzaju kompleksami witamin i składników mineralnych. Czy warto je przyjmować? Jak jeszcze można  wzmocnić odporność z pomocą suplementów?

Sposoby na odporność – suplementacja nie dla każdego

Człowiek, który jest aktywny ruchowo, ma dobre nawyki żywieniowe, prawidłowe wyniki badań krwi, nie narzeka na zmęczenie z nieznajomej przyczyny i nie zauważa u siebie niepokojących objawów ze strony któregoś z układów biologicznych, nie musi się suplementować. Decyzję o przyjmowaniu skoncentrowanych witamin czy innych substancji o konkretnym przeznaczeniu, należy podjąć po konsultacji z odpowiednim specjalistą. Następnym krokiem będzie wybór suplementu, zależny od celu jego przyjmowania, wieku, płci i stylu życia.

Dieta na odporność

Kiedy organizm nie otrzymuje odpowiedniej ilości energii w postaci pokarmów, wszelkie jej pokłady wykorzystuje na walkę z patogenami, czyli bakteriami, wirusami, grzybami, z którymi codziennie się styka. Wówczas słabnie i zaczyna częściej chorować, bo nie ma wystarczających zapasów energii do dobrego zarządzania. Jak zapobiec spadkom energii potrzebnej do walki z ciałami obcymi? Należy dostarczać organizmowi przede wszystkim trzy makroskładniki:

– białko, które znajdziemy m.in. w rybach morskich, mięsie, jajach, roślinach strączkowych,

– węglowodany ze zbóż, warzyw i owoców,

– tłuszcze zawarte w rybach, jajach, orzechach, ziarnach oraz pestkach.

Jak wzmocnić odporność organizmu z pomocą mikroelementów?

Oprócz wymienionych makroelementów niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego są mikroelementy: witaminy i składniki mineralne. Gdzie je znajdziemy? Tak naprawdę w każdym naturalnym i nieprzetworzonym surowcu. Najwięcej korzyści osiągniemy, wybierając świeże owoce, warzywa, orzechy, oleje roślinne, ziarna, jaja, wysokiej jakości mięso, ryby morskie czy owoce morza. Mogłoby się wydawać, że jesienią i zimą niektóre produkty nie są warte uwagi, gdyż często pochodzą ze sztucznych upraw. Nie ma się czego obawiać. Te surowce i tak dostarczają nam pewnych wartości odżywczych i lepiej je spożywać niż konserwowe czy „puszkowane” produkty. Dobrym rozwiązaniem jest też kupowanie mrożonek, które mają ustandaryzowaną liczbę składników odżywczych. To daje pewność, że otrzymujemy odpowiednią dawkę witamin.

Sprzymierzeńcy w walce z infekcjami

Wśród witamin i składników mineralnych znajdziemy te szczególnie warte uwagi w kontekście wzmacniania odporności. Królową we wspomnianym gronie jest witamina C. Zapewnia naturalną ochronę, uszczelnia naczynia krwionośne i zapobiega przenikaniu do organizmu bakterii oraz wirusów. Bardzo dobre źródła tej witaminy to:

– natka pietruszki, kapusta, brukselka, papryka,

– dzika róża, porzeczki, aronia, kiwi, granat.

Nie mniej ważnymi pierwiastkami są cynk oraz selen. Pełnią one rolę silnych przeciwutleniaczy, o których możecie przeczytać tutaj. Zarówno witaminy, jak i składniki mineralne zawierają dobrze wszystkim znane czosnek i cebula. Nie brakuje ich także w porze i szczypiorku. Poza związkami siarkowymi warzywa te zawierają witaminy: A, C, E, witaminy z grupy B, siarkę, selen, magnez, żelazo oraz olejki eteryczne. Czosnek i cebula zawierają fitoncydy, wykazujące działanie bakteriobójcze i grzybobójcze.

Obu tych warzyw używamy często podczas warsztatów kulinarnych i w naszych domach jako przypraw, razem z rozgrzewającym imbirem, kardamonem, papryczką chili czy cynamonem. To także nieodłączne komponenty jesiennych potraw typu comfort food. Działają korzystnie na krążenie krwi, co pomaga w utrzymaniu ciepła przez organizm. Im więcej go tracimy, tym bardziej jesteśmy narażeni na osłabienie odporności. Ważnym przeciwutleniaczem jest także beta-karoten. Można go pozyskać z sezonowych warzyw np. szpinaku, jarmużu, kabaczków, cukinii, dyni (wystarczy sięgnąć po prosty i pyszny przepis na pieczoną dynię). Oprócz beta-karotenu znajdziemy w tych produktach także błonnik, wodę i wspomnianą witaminę C.

Odporność a aktywność fizyczna

W parze z odpowiednią dietą na odporność idzie aktywność ruchowa. Praca mięśni, w tym tego najważniejszego – serca, wydzielanie endorfin odpowiedzialnych za dobry nastrój, wymiana ciepła, usuwanie zbędnych produktów przemiany materii – to wszystko pomaga utrzymywać stan układu immunologicznego na zadowalającym poziomie. Siedzący tryb życia niestety zdominował współczesne społeczeństwa, a gdy weźmiemy pod uwagę pracę z biurach z klimatyzacją, podróże komunikacją miejską czy przebywanie w dużych skupiskach ludzi, możemy tylko zadrżeć na samą myśl, jak bardzo jesteśmy narażeni na choroby wywołane bakteriami i wirusami. Ruch jest niezbędny, dlatego poza dostarczaniem organizmowi korzystnych składników z pożywienia, warto zadbać o odporność również na tym polu.

 

Milena Nosek

 

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Zobacz również

Swojskie superfood, czyli dlaczego warto kisić?

czytaj więcej

Jak powstaje makaron?

czytaj więcej

Karnawałowa domówka

czytaj więcej

Zakorzeń się na zdrowie

czytaj więcej

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra