Sezon na polskie pomidory trwa od kwietnia do października. Wówczas mają najwyższe wartości odżywcze i najlepszy smak! Na szczęście zimową porą możemy sięgać po produkty przetworzone, które z powodzeniem zastąpią świeże warzywa. Jeśli uważnie wybierzemy markę, będziemy mieć pewność, że do produkcji przetworów użyto wyselekcjonowanych surowców, a dojrzałe w słońcu pomidory zebrano w najlepszym dla nich czasie.
Pomidory są jednym z najbardziej popularnych oraz lubianych warzyw. Tylko nieliczni są przeciwnikami ich walorów smakowych i tylko nieliczni powinni ich unikać – alergicy, chorzy na tarczycę czy zapalenia stawów. Pomidory odznaczają się bardzo wysoką wartością odżywczą. Nie tylko z uwagi na błonnik wspomagający m.in. trawienie, potas potrzebny sercu, czy beta-karoten poprawiający koloryt skóry i jakość widzenia, ale głównie ze względu na likopen – zmniejszający ryzyko osteoporozy, zawału serca, rozwoju nowotworów, w tym prostaty i szyjki macicy. Jednak aby związek ten działał w swojej najwyższej aktywności, najlepiej spożywać go właśnie w pomidorach już przetworzonych. Oznacza to, że konieczne jest w tym wypadku zadbanie o ich jakość i wybór jakościowych produktów.
Które pomidory są najlepsze?
Nie ma jednej odpowiedzi na to pytanie. Wyjątkową odmianą są te uprawiane w rejonie Agro Sarnese Nocerino w Kampanii – na wulkanicznych glebach u stóp Wezuwiusza oraz pomidory ze słonecznych rejonów Parmy i innych południowych regionów Włoch. Nie trzeba wyjaśniać, że to właśnie w tych częściach Italii, słońce operujące przez większość dni w roku, odpowiednia gleba i powietrze zapewniają pomidorom najkorzystniejsze warunki dojrzewania. Zebrane w najlepszym czasie, wyselekcjonowane oraz odpowiednio przechowywane mają wspaniały smak, zapach, konsystencję i mogą być wykorzystywane do przygotowania wielu uniwersalnych produktów: pulp, passat, czy koncentratów.
Jakie produkty pomidorowe wybierać?
Wśród wielu dostępnych na rynku przetworów pomidorowych, warto zainteresować się takimi produktami, które:
– nie mają sztucznych dodatków (tylko pomidory i sól – naturalny konserwant),
– nie zawierają barwników, aromatów i wzmacniaczy smaku,
– składają się z surowca pierwszej kategorii (bez nasion, skórek, czyli odpadów produkcyjnych),
– są wolne od GMO (organizmów zmodyfikowanych genetycznie),
– mają wysoką zawartość pomidora (min. 95%),
– charakteryzują się świeżym smakiem, naturalną słodyczą oraz intensywnym, czerwonym kolorem,
– mają tradycje i jednocześnie innowacyjne rozwiązania produkcyjne,
– są bezpiecznie pakowane.
Przetwory pomidorowe w kuchni – do czego ich używać?
Pomidory mogą być wykorzystywane do wielu dań. W zależności od preferencji, czasu, który macie do dyspozycji oraz… fantazji, lista potraw może być bardzo długa! Pizza, makarony, zupy, sosy, soki, smoothie – to tylko kilka z możliwości. Przy okazji zapraszamy do wypróbowania przepisu na bavette Puttanesca. Nawet dzięki użyciu pomidorów pod różnymi postaciami, można zwiększyć różnorodność swojego codziennego jadłospisu. Chcielibyście dowiedzieć się więcej? Jeśli tak, zapraszamy do Akademii, gdzie podczas warsztatów poświęconych właśnie pomidorom, poznacie włoską markę Mutti, a dzięki naszym szefom kuchni nauczycie się wykorzystywać różne formy pomidorów w Waszych posiłkach. Dodatkowo miła, wesoła i pyszna atmosfera gwarantowana:
– warsztat w styczniu https://wloskaakademiakulinarna.pl/warsztaty-l/pomysl-na-pomidora/
– warsztat w marcu https://wloskaakademiakulinarna.pl/warsztaty-l/wloskie-pomidory/
Czekamy na Was, będzie mocno pomidorowo!