BRUSCHETTA NA DWA SPOSOBY
PRZYGOTOWANIE
Bruschetta nr 1:
Pomidory kroimy na 4 kawałki i wkładamy do miseczki. Oprószamy szczyptą grubej soli, zabezpieczamy miskę folią i odstawiamy na bok: wówczas pomidory stracą trochę soku, co będzie bardziej korzystne. Około 20 minut później, odsączamy sok z pomidorów, dodajemy łyżkę oliwy, trochę bazylii, pieprz, mieszamy i ponownie odstawiamy na bok.
Kroimy bochenek chleba w kromki na gr. około 1 cm. Wkładamy go do piekarnika (funkcja – grill) rozgrzanego do 150 stopni C, aż do momentu, kiedy chleb będzie lekko przypieczony. Inna opcja – toster. Nacieramy ząbkiem czosnku nasze kromki, dodajemy niewielką ilość oliwy i wkładamy jeszcze na 2 minuty do piekarnika. Wyjmujemy, układamy pomidory i dajemy jeszcze łyżeczkę oliwy, dekorujemy bazylią. Gotowe!
Bruschetta nr 2:
Sposób przygotowania
Gruszkę myjemy, kroimy na mandolinie w bardzo cienkie plastry (prawie przezroczyste) i zostawiamy je w lodowatej wodzie. Kroimy bochenek w kromki na gr. około 1 cm. Wkładamy go do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni (lub funkcja – grill), aż do momentu, kiedy chleb będzie lekko przypieczony. Inna opcja – toster. Chleb smarujemy następnie serem, dajemy na minutę do piekarnika. Kiedy ser zaczyna się rozpuszczać, wyjmujemy go z piekarnika, na górze układamy 2-3 plastry gruszki, dajemy 1 łyżeczkę oliwy z oliwek, dekorujemy świeżo mielonym pieprzem i paroma listkami rukoli.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.