• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
BRUSCHETTA NA DWA SPOSOBY

BRUSCHETTA NA DWA SPOSOBY

Autor

Emiliano Castagna

Italian food specialist

czas wykonania: 25 min

poziom trudniości: łatwy

Bruschetta nr 1:

  • chleb z chrupiącą skórką i pełnym, miękkim miąższem
  • parę ząbków czosnku (polecamy polski)
  • na 4 bruscchetty około 16 pomidorków koktajlowych
  • bardzo dobra oliwa z oliwek extra vergine
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz

Bruschetta nr 2:

  • chleb z chrupiącą skórką i pełnym, miękkim miąższem
  • 1 op. (250g) sera Gorgonzola dolce na 6-8 kromek
  • gruszka
  • pieprz
  • bardzo dobra oliwa z oliwek extra vergine

BRUSCHETTA NA DWA SPOSOBY

PRZYGOTOWANIE

Bruschetta nr 1:

Pomidory kroimy na 4 kawałki i wkładamy do miseczki. Oprószamy szczyptą grubej soli, zabezpieczamy miskę folią i odstawiamy na bok: wówczas pomidory stracą trochę soku, co będzie bardziej korzystne. Około 20 minut później, odsączamy sok z pomidorów, dodajemy łyżkę oliwy, trochę bazylii, pieprz, mieszamy i ponownie odstawiamy na bok. 

Kroimy bochenek chleba w kromki na gr. około 1 cm.  Wkładamy go do piekarnika (funkcja – grill) rozgrzanego do 150 stopni C, aż do momentu, kiedy chleb będzie lekko przypieczony. Inna opcja – toster. Nacieramy ząbkiem czosnku nasze kromki, dodajemy niewielką ilość oliwy i wkładamy jeszcze na 2 minuty do piekarnika. Wyjmujemy, układamy pomidory i dajemy jeszcze łyżeczkę oliwy, dekorujemy bazylią. Gotowe!

Bruschetta nr 2: 

Sposób przygotowania

Gruszkę myjemy, kroimy na mandolinie w bardzo cienkie plastry (prawie przezroczyste) i zostawiamy je w lodowatej wodzie. Kroimy bochenek w kromki na gr. około 1 cm.  Wkładamy go do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni (lub funkcja – grill), aż do momentu, kiedy chleb będzie lekko przypieczony. Inna opcja – toster. Chleb smarujemy następnie serem, dajemy na minutę do piekarnika. Kiedy ser zaczyna się rozpuszczać, wyjmujemy go z piekarnika, na górze układamy 2-3 plastry gruszki, dajemy 1 łyżeczkę oliwy z oliwek, dekorujemy świeżo mielonym pieprzem i paroma listkami rukoli.

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Emiliano Castagna

Zobacz wszystkie przepisy

Przystawki

Tatar z tuńczyka na ryżowej grzance

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Emiliano Castagna

Dania główne

Chrupiący łosoś w płatkach kukurydzianych

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Emiliano Castagna

Desery

Tiramisu’ z mango i marakują

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Emiliano Castagna

Dania główne

Fioletowy makaron z kapustą i boczkiem

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Emiliano Castagna

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra