• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

  • Kup voucher
  • Zapisy z vouchera
    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • O nas
  • Kursy gotowania
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Video przepisy
  • Oferta
  • FAQ
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

BRUSCHETTA Z KREWETKAMI I BURRATĄ

Autor

Emiliano Castagna

Italian food specialist

czas wykonania: 15 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 2 kromki chleba wiejskiego (grubość ok 1,5cm)
  • 1 mała szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • suszone płatki chili (albo świeże chili)
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • 1 ser burratta
  • 8 świeżych krewetek
  • 1 kieliszek Prosecco
  • 1 limonka
  • liście kolendry do dekoracji

BRUSCHETTA Z KREWETKAMI I BURRATĄ – JAK PRZYGOTOWAĆ?

Krewetki myjemy, odkrawamy głowy, odkładamy na bok. Z krewetek zdejmujemy pancerz i oczyszczamy.

Sposób na KREWETKI – jak oczyścić krewetki/jak obrać krewetkę?🦐

Na patelni podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną szalotkę, do czasu aż się zeszkli. Dodajemy płatki chili. Następnie dodajemy krewetki oraz odkrojonej wcześniej głowy. Podnosimy temperaturę i smażymy ok 1 min. Dodajemy Prosecco i odparowujemy alkohol. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 3 min. Z patelni zdejmujemy głowy krewetek. Sos redukujemy do powstania kremowej konsystencji.

Chleb tostujemy na patelni z obu stron. Emiliano poleca chleb z piekarni Rano.

Burratę wyjmujemy z lodówki i doprowadzamy do temperatury pokojowej. Następnie rwiemy ją palcami i wykładamy na grzankach.

Na wierzch układamy krewetki, polewamy sosem i dekorujemy listkami kolendry oraz tartą skórką z limonki. Nasza bruschetta z krewetkami i burratą jest gotowa!

 

Sprawdźcie sami, jakie warsztaty kulinarne przygotowaliśmy w najbliższych miesiącach i pomyślcie, jaką radość możecie sprawić swoim najbliższym!

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Emiliano Castagna

Zobacz wszystkie przepisy

Przystawki

Tatar z tuńczyka na ryżowej grzance

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Emiliano Castagna

Dania główne

Chrupiący łosoś w płatkach kukurydzianych

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Emiliano Castagna

Desery

Tiramisu’ z mango i marakują

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Emiliano Castagna

Dania główne

Fioletowy makaron z kapustą i boczkiem

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Emiliano Castagna

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2023

↑
Góra