Sposób przygotowania:
Doprowadzamy do wrzenia ok. 4 litry wody. Kiedy się zagotuje, dodajemy 3g soli na każdy litr wody i wrzucamy brokuła podzielonego na różyczki (używamy samych różyczek! Łodygi zachowujemy i możemy wykorzystać je np. do bulionu). Gotujemy około 5 minut.
W międzyczasie na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i chili, a kiedy czosnek zrumieni, odcedzamy brokuły i przekładamy je na patelnię (ewentualnie dodając nieco wody, w której gotował się brokuł). Kiedy brokuły zaczną się rozpadać, w tej samej wodzie gotujemy nasz makaron.
Po ugotowaniu makaronu (minutę mniej niż jest napisane na opakowaniu), odcedzamy caserecce i wrzucamy na patelnię z sosem, dodając chochlę wody z gotowania. Podrzucamy makron na patelni, łącząc go w ten sposób z sosem. W międzyczasie prażymy migdały na suchej patelni, miażdżymy je niezbyt drobno w moździerzu.
Do makaronu dajemy ser, dekorujemy na koniec migdałami.